Moskisvet.com
prijatelji

Zanimivo

Kakšne prijatelje bi vam predpisal zdravnik?

Moškisvet.com
30. 06. 2017 08.35
6

Avstralski raziskovalci so se pred časom lotili zanimive študije. Ugotavljali so, kakšne pozitivne učinke na zdravje imajo pristna in globoka prijateljstva ter kateri tipi prijateljev so še posebej koristni. Prišli so do zanimivih zaključkov.

Kar 10 let so avstralski znanstveniki preučevali, kako trdne prijateljske vezi vplivajo na psihično in fizično zdravje ljudi. Ugotovili so, da smo zaradi prijateljev bolj srečni in zadovoljni s seboj in življenjem na sploh ter da naj bi bilo ravno prijateljstvo še kako dobrodošlo in koristno sredstvo v boju proti depresiji, stresu in z njim povezanimi boleznimi, proti debelosti, celo proti srčnim boleznim. Pravijo tudi, da tisti, ki imajo kakovostna in trdna prijateljstva, živijo dlje od tistih, ki nimajo prijateljev. So pa raziskovalci sestavili tudi seznam osmih tipov prijateljev, ki jih je koristno imeti v življenju.

prijatelji
prijatelji FOTO: iStockphoto

Prijatelji iz otroštva

To so prijatelji, ki so ob vas že skoraj vse življenje. Poznali so vaš že takrat, ko ste bili od hormonov podivjani najstniki, ko ste neumorno skakali za tem in onim dekletom, ko ste se upirali staršem in želeli na vsak način uveljaviti svojo voljo, ko ste zaradi strtega srca prejokali noč za nočjo. Skupaj ste se zabavali po lokalnih diskotekah, uživali v poletnih morskih romancah, se zagrizeno učili za zaključne izpite … To so prijatelji, ki so vam stali ob strani med lepimi in manj lepimi prelomnimi trenutki in ki so vas spremljali, ko ste se iz pubertetnika spremenili v zrelega in odgovornega odraslega človeka. ''Takšni prijatelji so nadvse pomembni, saj vas spominjajo na to, da ste nekje globoko v sebi še vedno takšen človek, kot ste bili nekoč. Da ste ista oseba, le bolj zrela in odrasla,'' pove Rebecca G. Adams, sociologinja in raziskovalka medosebnih odnosov z univerze v Severni Carolini.

In to zavedanje ob njihovi prisotnosti je še kako pomembno, ko človek v hitrem tempu življenja in tisočih vsakdanjih opravilih izgubi stik s sabo ter za trenutek pozabi, kdo je. Ko ob številnih pritiskih in pričakovanjih zapade v negativne občutke in morda celo depresijo. Pogovor o tem, kako je bilo pred leti, kako ste takšno in drugačno krizo že prebrodili, kako vama je takrat skupaj uspelo premagati vse, vam bo dal novo moč in zagon. Lažje se boste spopadli tudi s preprekami sedanjosti, če se boste opomnili, da ste podobne ovire s skupnimi prijateljskimi močmi premagali tudi v preteklosti.

prijatelji
prijatelji FOTO: iStockphoto
Novi prijatelji

Čeprav so prijatelji iz otroštva nekaj posebnega in dragocenega, pa je dobrodošlo tudi, da skozi življenje sklepate nova prijateljstva in širite svoj krog poznanstev. To vam ne bo koristilo le takrat, ko boste iskali novo službo, novega partnerja, družbo za poletni dopust, varstvo za otroke. Popolnoma novi, sveži pogledi na vaše težave vam bodo morda ponudili tudi čisto nove načine za njihovo reševanje. Morda vas bo ravno novi prijatelj znal s svojimi drugačnimi pogledi in nasveti popeljati iz nekih starih vzorcev razmišljanja in ravnanja, ki se doslej niso izkazali za najbolj primerne in koristne. Zato se novih prijateljev nikar ne otepajte, ampak jih sprejmite z odprtimi rokami.

Prijatelj za rekreacijo

Če boste imeli prijatelja, ki ima rad šport in bo tudi vas spodbujal k različnim oblikam rekreacije, bo to še kako koristno tako za boljše fizično kot tudi psihično počutje, kajti med telesno vadbo se pospeši izločanje endorfinov – hormonov dobrega počutja. Tako vas bo v dneh, ko bi najraje dali vse štiri od sebe in snedli vse, kar imate v shrambi in hladilniku, takšen športno naravnan prijatelj s svojo odločnostjo in dobro voljo spravil iz postelje in vas prisilil v kakšno sproščujočo športno aktivnost.

prijatelji
prijatelji FOTO: iStockphoto

Poduhovljeni prijatelj

Morda sami ne verjamete v to, da joga, meditacija, aromaterapija in druge metode sproščanja pomagajo pri premagovanju vsakdanjega stresa. Ali pa za tovrstno lajšanje stresa in z njim povezanih težav ne najdete časa. Če pa imate prijatelja, ki redno meditira, obiskuje tečaje joge in podobno, boste morda zaradi njegovega vpliva in spodbude tudi sami posegli po tovrstnih metodah sproščanja. Morda se boste sprva proti svoji volji zaradi njegovega prepričevanja vpisali na tečaj joge, ki vam bo sčasoma postal tako všeč, da ga boste redno obiskovali. Morda boste ob pomoči prijatelja osvojili metode meditacije in vsak teden redno meditirali. Nenazadnje je v hitrem in stresnem tempu življenja vsakršna metoda, ki bi lahko vsaj malo pomagala pri lažjem soočanju z obveznostmi in pritiski, še kako dobrodošla.

Mlajši prijatelj

Raziskovalci pravijo, da ima prijateljevanje z več let mlajšo osebo dvojno prednost. Na eni strani se boste zato, ker ji boste lahko pomagali s svojimi izkušnjami ter nasveti, počutili koristno in uporabno, po drugi strani pa vas bo mlajši prijatelj ohranjal mladostne. Z njim oziroma njo se boste občasno odpravili na kakšno zabavo, ki ste se je v njegovih oziroma njenih letih tudi sami z veseljem udeležili, to pa vas bo spet popeljalo nekaj let nazaj in spet se boste počutili mlade.

prijatelji
prijatelji FOTO: iStockphoto

Prijatelji vašega partnerja

Študija skupine raziskovalcev iz Buffala, v kateri so opazovali 347 zakonskih parov, je pokazala, da je za zakonsko srečo še kako pomembno, da se žena druži in ujame z moževimi prijatelji ter obratno. ''Bili smo presenečeni, ko smo ugotovili, da je to, da zakonskega partnerja vključite v krog svojih prijateljev, skoraj tako pomembno za zakonsko srečo kot to, da se vaš mož oziroma žena dobro razume z vašimi starši, brati, sestrami,'' je povedal raziskovalec in psiholog Kenneth Leonard. Nenazadnje smo ljudje veliko bolj zadovoljni in srečni, če se dobro razumemo in ujamemo s tistimi osebami, ki so pomembne našim bližnjim in ljubljenim. Počutimo se bolj samozavestne, smo bolj zadovoljni in sproščeni, kar se nenazadnje odrazi tudi v naših partnerskih odnosih.

pomen poznavanja bolezni v družini
pomen poznavanja bolezni v družini FOTO: iStockphoto
Mama ali oče

Raziskovalci pravijo, da je za ženske koristno, če z mamo razvijejo pristen prijateljski odnos, za moške pa, če takšno prijateljstvo razvijejo in negujejo z očetom. Mama in oče lahko namreč svojemu odraslemu otroku pomagata s svojimi izkušnjami in znanjem, saj sta se morda pred leti tudi sama znašla v podobni zagati. Med odraslo hčerko in mamo se lahko razvije pristen in odkrit odnos, v katerem postaneta druga drugi veliki zaupnici in podpornici. Ker ju veže tudi kri, imata občutek, da se bosta lahko vedno – ne glede na to, kaj se bo zgodilo z vsemi drugimi ljudmi v njunem življenju – zatekli druga k drugi, da se ne bosta nikoli pustili na cedilu. Podobno je lahko tudi med očetom in sinom, le da moški običajno ne razvijejo tako intimnega in zaupnega odnosa, kot ga lahko mati in hči. Še vedno pa sta lahko tudi odrasel sin in oče velika prijatelja, ki si v težkih trenutkih stojita ob strani in si po najboljših močeh pomagata iz težav.

Vi sami

Ne pozabite, da ste sami sebi še vedno najbolj zvest in iskren prijatelj, zato se imejte radi in se cenite. Pomislite, kaj je tisto, kar drugi obožujejo pri vas, in skušajte te lastnosti še naprej negovati ter ohranjati. Nenazadnje sta tudi samospoštovanje in ljubezen do samega sebe nepogrešljiv ključ do zdrave samopodobe in višje samozavesti ter posledično do večjega zadovoljstva in sreče.

prijatelji
prijatelji FOTO: iStockphoto

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 325