Moskisvet.com
Mars in Zemlja

Zanimivo

Svet bo uničilo nekaj, kar se ni zgodilo že 100.000 let

N.J.
09. 06. 2016 15.38
33

Znanstveniki trdijo, da je popolnoma mogoče, da bi se led na Arktiki v bližnji prihodnosti stopil. Večina preostalega ledu naj bi ostala ujeta vzdolž kanadske obale.

Ledena ploskev
Ledena ploskev FOTO: NASA

Količina morskega ledu se med letom spreminja, a september je čas, ko je količina morskega ledu na Zemlji najmanjša. Profesor Peter Wadhams s cambriške univerze je napovedal, da obstaja velika možnost, da bomo že letošnjega septembra tako priče žalostnemu prizoru, in sicer naj bi arktični ledenik že septembra meril le še okoli milijon kvadratnih kilometrov ali celo manj.

Arktika naj bi bila tako na 'dobri poti', da prvič po približno 100.000 letih ostane skorajda brez ledu, še pravi Wadhams. 

Napovedi na podlagi satelitske slike ameriškega centra US National Snow & Ice Data Centre naj bi prikazoval, da je bila površina ledu na Arktiki 1. junija letos 11,1 mio kvadratnih kilometrov, medtem ko je v povprečju v preteklih 30 letih znašala 12,7 mio kvadratnih kilometrov. Razlika je tako več kot 1,5 mio kvadratnih kilometrov, kar je površina približno 6 Velikih Britanij.

Wadhams, vodja raziskovalne ekipe Polar Ocean Physics Group na univerzi v Cambridgeu, je za britanski The Independent povedal, da se zdaj uresničujejo njegove napovedi izpred štirih let. »Moja napoved pravi, da bo arktični led izginil, da izgine, pa pomeni, če se zmanjša na manj kot milijon kvadratnih kilometrov do septembra letos,« je dejal. »Četudi ne bo povsem izginil, bo to rekordno majhna površina ledu. Prepričan sem, da bo površina ledu znašala manj kot 3,4 mio kvadratnih kilometrov, kar je trenutno najmanjša izmerjena površina. Če se to ne bo zgodilo letos, se bo zagotovo prihodnje leto.« Kot še pojasnjuje, bi to pomenilo, da bi bila Severni pol in del Arktike popolnoma brez ledu. Večina ledu znotraj arktičnega območja bi bila po njegovih napovedih ujeta na območju ob kanadski severni obali. Nazadnje naj bi bila Arktika brez ledu pred približno 100.000 do 12.000 leti, še pojasnjuje.

severni medved
severni medved FOTO: Twitter

Hitro segrevanje polarnega območja povezujejo z ekstremnimi vremenskimi pojavi, med drugim naj bi zaradi tega prihajalo tudi do številnih tornadov na območju ZDA. Segreva se sicer tudi morje ob severni obali Rusije. Po napovedih naj bi se v prihodnjih petih letih povprečna temperatura morja dvignila za 0,6 stopinje Celzija. Wadhams to označuje kot »izjemno zastrašujoč problem«. Manj ledu naj bi povzročilo, da bo naša Zemlja temnejša, kar pomeni, da bo privlačila manj sončne energije.

Klimatolog dr. Peter Gleick je glede Wadhamsovih napovedi dejal, da ne more potrditi, če so napovedi pravilne. »Če se moti, bo to povzročilo, da bodo skeptiki še bolj kritizirali našo stroko,« je dodal. Prav se mu pa zdi, da opozarja glede naraščaja temperatur, globalnega segrevanja. »Nepoledenela ali manj poledenela Arktika bi vplivala na vreme po vsem svetu in bi vplivala na naše ekosisteme, vplivalo bi na ves svet,« je pojasnil. »Lovimo zadnji vlak. Znanstveniki kričimo na ves glas, politika se ne premakne.«

 


 

 


 

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369