Moskisvet.com
Jedrska elektrarna - 3

Zanimivo

Švedska na pragu 'Fukušime'!

A.M.
03. 10. 2013 08.12
24

V jedrski elektrarni v Oskarshamnu so zaradi pregrevanja izklopili največji reaktor na svetu. Vzrok za pregrevanje je šokiral inženirje.

Jedrska elektrarna pri Oskarshamnu.
Jedrska elektrarna pri Oskarshamnu. FOTO: Wikipedia
Omenjena nuklearka je ena od treh švedskih jedrskih elektrarn. Zgradili so jo na obali Baltskega morja in zadovoljuje 10 % švedskih energetskih potreb. Sestavljajo jo trije reaktorji s skupno močjo 2.608 megavatov (ekvivalentno štirim JE Krško).

Elektrarna obratuje od leta 1972, težave s pregrevanjem pa so se pojavile v najnovejšem in najmočnejšem reaktorju, ki je z izhodno močjo 1.450 MW najmočnejši tovrstni reaktor na svetu. Težave so se pojavile 30. septembra, posledice pa bi bile lahko katastrofalne. Nenadoma se je zmanjšal pretok morske vode, ki poskrbi za hlajenje reaktorja. Ker so leta 2008 'ujeli' zaposlenega, pri katerem so zasledili sledi eksploziva, so grožnjo vzeli še toliko bolj resno in nemudoma izklopili tretji reaktor. Izkazalo se je, da so cevi za dovod hladne vode zamašili mehkužni 'diverzanti' – jata meduz. Zaposleni so po zasilnem izklopu očistili cevi in pričeli postopek za ponovni zagon raktorja.

Spomin na nesrečo v Fukušimi je še kako živ.
Spomin na nesrečo v Fukušimi je še kako živ. FOTO: Wikipedia

To nikakor ni prvi takšen primerek, saj so jih nadležni ožigalkarji obiskali že leta 2005, ko so 'napadli' prvi reaktor, v lanskem letu pa so nekaj podobnega 'ušpičile' jedrski elektrarni v Kaliforniji.
Jedrska elektrarna - 4
Jedrska elektrarna - 4 FOTO: Wikipedia

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 414