Moskisvet.com
55 Cancri e

Vesolje

'Superzemlja' je v resnici ...

N.J.
05. 04. 2016 07.56
6

... super vroča, so izjavili pri Nasi, kjer so do tega zaključka prišli s pomočjo posebnih teleskopov. Zunajosončni planet, imenovan 55 Cancri e, naj bi bil tako po mnenju mnogih znanstvenikov neprimeren za razvoj življenja.

Planet 55 Cancri e
Planet 55 Cancri e FOTO: Reuters

Planet 55 Cancri e je 40 svetlobnih let oddaljen od našega planeta in je dvakrat večji. Že od odkritja tega planeta so znanstveniki predvidevali, da je planet nekoliko toplejši, zdaj pa so s pomočjo posebnega teleskopa (Spitzer Space Telescope) ustvarili poseben zemljevid, ki prikazuje temperature na tem planetu. Ugotovili so, da je temperatura na najtoplejšem delu tega planeta kar 2.427 stopinj Celzija. Gre sicer za prvi grafični prikaz temperatur takšnega planeta. »Po zadnjih podatkih smo ugotovili, da so na planetu vroče noči in super vroči dnevi,« je dejal Brice Olivier Demory, astrofizik z univerze v Cambridgu. Planet, ki leži zunaj našega osončja, je dejansko tako blizu svoje zvezde, da en obrat opravi v 18 urah. Ena stran planeta je vselej obrnjena proti 'soncu'.

Zemljevid prikazuje, da je temperatura na 'sončni strani', kjer je dan, okoli 2.427 stopinj Celzija, na strani, kjer je noč, pa 1.127 stopinj Celzija. Temperaturna razlika med dnevom in nočjo je tako kar okoli 1.300 stopinj Celzija.

»To dokazuje, da planet neuspešno prenaša toploto po svojem površju,« je razložil Demory. »Obstajata dve razlagi: prva je lahko ta, da je atmosfera tam prisotna le na strani, kjer je dan, druga mogoča razlaga pa je ta, da je takšna razlika posledica lave na površju planeta.« Pri Nasi razlagajo, da planet 55 Cancri e nima masivne atmosfere. Lava se vali po strani planeta, kjer je noč in se verjetno strjuje ter tako ne prenaša vročine. »Na strani, kjer je dan, so lahko reke iz lave in velikanski bazeni ekstremno vroče magme, na nočni strani pa verjetno strjena lava, podobno kot pri nas na Havajih,« je razložil Michael Gillon, raziskovalec eksoplanetov (planetov zunaj našega osončja) z univerze Liege v Belgiji.

55 Cancri e
55 Cancri e FOTO: NASA/JPL-Caltech/R. Hurt

Podatke so inženirji in znanstveniki pridobili s pomočjo uporabe novih metod, ki omogočajo merjenje sprememb v svetlosti eksoplanetov.  Po mnenju nekaterih znanstvenikov imajo t.i. Superzemlje lahko 10-krat večjo maso od našega planeta, a so lažje kot recimo Neptun. Lahko so iz plinov, kamnin ali pa gre za kombinacijo obojega. Nekateri znanstveniki verjamejo, da obstaja večja možnost za poseljenost pri večjih eksoplanetih kot pri planetih, ki so velikosti naše Zemlje.

55 Cancri e so odkrili leta 2004, je dvakrat večja od Zemlje in ima približno 8-kratno maso našega planeta. Spitzerja so v vesolje poslali avgusta 2003 in je od Zemlje oddaljen 223.927.583 kilometrov. James Webbov teleskop naj bi v vesolje poslali oktobra 2018 in znanstveniki upajo, da bodo z njegovo pomočjo izvedeli več o sestavi planeta 55 Cancri.

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376