Moskisvet.com
Super Bowl hrana

Zanimivo

Super Bowl z druge perspektive

N.J.
05. 02. 2016 10.50
13

Super Bowl je vsako leto dogodek presežkov. Tudi če ne gre vedno za presežke na igrišču, si ob tem dogodku organizatorji, oglaševalci in gostinci manejo roke. Vrtoglave cene vstopnic, nenormalne količine popitega piva, prodanih piščančjih perutničk, krompirja in pic ... Poglejte si samo nekaj številk, okoli katerih se vrti ta izjemi dogodek.

Levi's Stadion
Levi's Stadion FOTO:

Letošnji Super Bowl, spektakel, na katerem se bosta pomerili ekipi Carolina Panthers in Denver Bronco, se bo odvijal na tehnološko najbolj naprednem NFL stadionu na svetu. Levi's stadion je sicer dom ekipe San Francisco 49ers, njegova otvoritev pa je bila pred slabima dvema letoma. Na tribune sprejme več kot 70.000 gledalcev. Posebna aplikacija gostom omogoča, da hrano naročijo kar s svojega sedeža, preko aplikacije pa lahko tudi preverijo, katero stranišče je najmanj zasedeno in si tako zagotovijo, da ne zamudijo preveč dogajanja.

Tamkajšnje brezžično omrežje, ki je na voljo vsem obiskovalcem, gradi približno 600 dostopnih točk, zgrajeno je iz 400 milj (približno 644 kilometrov) kablov in lahko prenese 40 GB podatkov na sekundo. Okoli 1200 posebnih oddajnikov (t. i. bluetooth beacons) vodi oboževalce do sedežev in drugih lokacij. Več kot 2.000 ekranov poskrbi, da nihče ne zamudi niti sekunde akcije, četudi čaka v vrsti na hotdog, pivo ali prosto stranišče.

Ekološko zasnovan stadion ima na vrhu tudi zeleni vrt, energijo pa zagotavlja za skoraj 1.900 kvadratnih metrov sončnih celic. Gledalci lahko celo spremljajo, koliko energije je bilo porabljene na stadionu na dan tekme. Vsa tehnologija pa ni bila poceni: za izgradnjo stadiona so namreč porabili kar 1,2 milijarde dolarjev.

Super Bowl hrana
Super Bowl hrana FOTO:

Za vstopnice tudi po 22.500 dolarjev

Super Bowl sicer velja za najdražji športni dogodek na svetu, prav letošnji, že 50., pa naj bi bil najdražji športni dogodek v zgodovini ZDA. Za vstopnice za tekmo so morali gledalci v povprečju odšteti po 4.957 dolarjev. Lani, ko so dejali, da so postavili rekord, je povprečje znašalo 4.271 na vstopnico.
Na črnem trgu so sicer cene vstopnic visoke. V povprečju je zanje treba odšteti med 5.000 in 6.000 dolarjev, tiste najcenejše v 421. vrsti in še više, pa so na voljo tudi za 3.180 dolarjev.

Super Bowl bo letos po 31 letih v Silicijevi dolini in tamkajšnje bogato prebivalstvo zagotovo prispeva k dvigu cen. Najdražji vstopnici naj bi bili za sedeža pri črti, ki označuje 50 jardov, za katere je bilo treba odšteti po 20.500 dolarjev. Obe je kupil prebivalec iz San Joseja. Mogoče je bilo kupiti tudi vstopnice za sedeže v posebnih VIP predelih. Za eno 'ložo' z 22 sedeži je bilo treba odšteti kar okoli 450.000 dolarjev (okoli 20.450 dolarjev na osebo), v ceno pa je bila všteta tudi pijača.

Žoge
Žoge FOTO: AP

Tretjino vstopnic so kupili prebivalci Kalifornije, 28 odstotkov vstopnic prebivalci Kolorada, navdušenci iz Severne Karoline pa 16,7 odstotkov vstopnic. NFL je letos poskrbel tudi za svoje zveste navijače. Vstopnice za 1.000 sedežev so prodali po 'samo' 500 dolarjev.

Vsako leto Super Bowl zaznamujejo tudi zabavni in dragi oglasi, o katerih se nato govori še dolgo po dogodku.

Super Bowl hrana
Super Bowl hrana FOTO:

Požrešnost in grozna žeja

Prav bizarne pa so tudi vse številke, povezane s požrešnostjo in žejo tistega dne. Na dan, ko se odvija Super Bowl, naj bi prodali kar 1,25 milijona porcij piščančjih perutničk, ki bi jih, če bi jih po dolgem postavili eno za drugo, zadostovalo za 120-kratno pot okoli Grand Canyona. Če primerjate po teži, je teža vseh teh perutničk enaka, kot če bi hkrati postavili na tehtnico 5.955 ekip Seahawksov in Patriotov skupaj, oziroma kot če bi razdelili po nekaj več kot 500 perutničk na vsak sedež na stadionu NFL.

Lani so na ta dan Američani pojedli 45 milijonov kilogramov avokada, 5 milijonov kilogramov krompirja v obliki pomfrija, 3,9 milijona kilogramov tortilja čipsa, 1,7 milijona kilogramov pokovke in 1,14 milijona kilogramov oreščkov. Po izračunih ameriških nutricionistov naj bi tako povprečen Američan v času Super Bowla zaužil po 2.400 kCal.

Vsaj 48 milijonov Američanov je tedaj hrano naročilo na dom, samo največji prehrambeni verigi s picami pa naj bi dostavili okoli 27 milijonov pic. Američani so lani med Super Bowlom popili med drugim 50 milijonov zabojčkov piva. Da je temu primerno tudi število oseb, ki naslednjega dne koristijo bolniško, verjetno ni treba posebej poudarjati ...

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492