Moskisvet.com
Podzemeljska železnica - 3

Zanimivo

Stanovanja bodo ogrevali s človeškimi telesi

A.M.
10. 12. 2012 08.38
0

Francozi bodo za ogrevanje stanovanj uporabili toploto, ki jo proizvedejo uporabniki podzemne železnice.

Podzemeljska železnica - 9
Podzemeljska železnica - 9 FOTO: Reuters

Če ste se že kdaj prevažali s podzemno železnico, veste, da je ne glede na letni čas "spodaj" vedno peklensko vroče. Ob prometnih konicah se na postajah podzemne železnice gnete ogromno ljudi. Veliko teles, ki so segreta na prijetnih 37 °C, proizvede ogromne količine toplote. Snovalci sodobnega stanovanjskega kompleksa v središču Pariza nameravajo to toploto "ujeti" in izkoristiti.

Odvečno toploto potnikov in metrojev bodo po posebnih kanalih speljali do velikih izmenjevalnikov toplote. Ti bodo ogrevali svež zunanji zrak, ki bo po prezračevalnih ceveh speljan do stanovanjskega kompleksa. 17 stanovanj bo "pridelalo" kar za tretjino ogljikovega dioksida manj kot primerljive zgradbe. Novogradnja je kot nalašč za takšen projekt, saj je s postajo podzemne železnice povezana s stopniščem. Vsak potnik naj bi oddajal 100 wattov toplotne energije, kar skupaj s podzemnimi vlaki zagotavlja temperature od 14 do 20 °C skozi vse leto.

Gre za poskusni projekt, s katerim Francozi preizkušajo nove možnosti okolju prijaznega ogrevanja v urbanih središčih.

Podzemeljska železnica - 5
Podzemeljska železnica - 5 FOTO: Reuters

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 417