Moskisvet.com
ledenik prej in potem - 7

Zanimivo

Nekoč je bilo tako, danes pa ...

N.J.
07. 04. 2015 10.59
16

O globalnem segrevanju in taljenju ledenikov zdaj verjetno že čivkajo ptički, a ob pogledu na razlike med fotografijami, ki so nastale pred 100 leti, in nedavno posnetimi je težko ostati ravnodušen.

Gre za fotografije ledenikov, posnete v razmaku skoraj 100 let. Videti je, kako močno se je pokrajina v enem stoletju spremenila, pravzaprav je skoraj neprepoznavna.

Trenutno živimo v obdobju med dvema ledenima dobama, ki se je pričelo pred približno 10.000 do 15.000 leti. Ozračje je v tem obdobju razmeroma toplo, trajalo pa naj bi več tisoč let, dokler se ne bo začela naslednja ledena doba. Plošče ledenikov se hitro talijo in izginjajo, od leta 1850 se ledeniki topijo še precej hitreje kot kadarkoli prej, večinoma kot posledica človeških posegov v naravo, onesnaževanja.

Spremembe, dokumentirane s fotografijami, kažejo na dramatične spremembe pokrajine, vegetacije. Fotografije so sicer posnete na različnih delih Aljaske. V stoletju so se ledeniki stanjšali za okoli 100 metrov in umaknili za kar kilometer ali dva, tudi več.

Močno se tanjšajo tudi ledeniki na Antarktiki. Znanstveniki pravijo, da smo prišli do točke, kjer ni več povratka ....

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369