Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Zanimivo

So lune izven našega osončja zatočišče za živa bitja?

U.K.
16. 01. 2012 12.03
5

Lansko leto so lovci na planete izven osončja odkrili planet, ki kroži okoli dveh zvezd. Imenovali so ga Kepler-16b, mediji pa so ga v trenutku poimenovali Tatooine, po slavnem planetu iz filma vojna zvezd.

Kepler-16b, razen dejstva da ima dva Sonca, v resnici ni podoben Tatooinu. Je približno v velikosti Saturna, najverjetneje pa gre za plinast planet, brez možnosti življenja. Ali vsaj brez možnosti življenja kot ga poznamo na Zemlji.

Vendar pa so računalniške simulacije pokazale, da obstaja možnost, da ima Kepler-16b lune, ki bi potencialno lahko nudile zatočišče živim bitjem.

Billy Quarles, ki trenutno prav na to temo piše doktorat na teksaški univerzi, je s pomočjo sodelavcev izdelal simulacijo lun v tako imenovani zoni življenja.

Ugotovili so, da se cona življenja razteza kar nekje med 55 in 106 milijoni kilometrov. To pomeni, da bi lune, ki krožijo okoli planeta, potencialno lahko vsebovale življenje. A prva težava je v tem, da ne vemo ali Kepler sploh ima lune. A ker gre za tako masoven planet, obstaja možnost, da bi v svojo gravitacijsko orbito potegnil manjše planete, ki bi tako postali sateliti. V vsakem primeru pa je Keplerjevo plovilo opremljeno s tehnologijo, da to odkrije.

Do danes smo našli preko 700 planetov izven našega sončnega sistema in identificirali še preko 2.000 potencialnih planetov, vendar pa bi tokrat prvič odkrili tudi lune izven našega sistema. In z odkritjem lun, se potencial za razvoj življenja izven Zemlje še drastično poveča.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

 

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479