Moskisvet.com
So arheologi odkrili legendarno Zlato mesto? - 1

Zanimivo

So arheologi odkrili legendarno Zlato mesto?

U.K.
15. 06. 2012 11.00
3

Znanstveniki naj bi v Hondurasu odkrili legendarno mesto Ciudad Blanca, ki ga drugače imenujejo tudi Zlato ali Belo mesto.

Raziskovalci univerze v Houstonu in centra za lasersko izdelavo zemljevidov so nad Hondurasom z laserjem skenirali območje Mosquita, za katerega so pozneje ugotovili, da vsebuje ostanke zgradb. In raziskovalci upajo, da gre za legendarno mesto Ciudad Blanca.

Mesto je prvič omenil konkvistador Cortes, leta 1526 in od takrat ga iščejo praktično vsi lovci na zaklade. Po legendi naj bi namreč bilo mesto polno zlata. In prav zaradi te legende je arheološki navdušenec Steven Elkin zbral skupino zasebnih investitorjev, s katerimi so najeli skupino iz Houstona.

Pri skeniranju so uporabili LiDAR, ki pošlje na površje 100.000 kratkih laserskih pulzov na sekundo. Laser se od tal odbije in čas odboja da znanstvenikom podatke za izdelavo digitalnega 3D zemljevida topografije tal.

Po legendi naj bi se v Zlatem mestu rodilo azteško božanstvo Quetzalcoatl in prav zaradi tega naj bi bilo v njem ogromno zlatih kipcev, poročajo pa tudi o posebnem belem kamnu.

Vendar za enkrat ni nobenega dokaza o resničnem obstoju mesta. Če se bodo Stevenove želje uresničile in gre res za legendarno mesto, potem bo to odkritje, ki se lahko v arheološkem smislu kosa s Tutankamonovo grobnico ali odkritjem mesta Machu Picchu.

In morda bo odkritje Belega mesta pripeljalo tudi do odkritja še enega legendarnega izgubljenega mesta, El Dorada. A najprej čaka arheologe težko delo v skoraj neprehodni honduraški džungli.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369