Moskisvet.com
Dron

Zanimivo

Slovenec na hrvaškem tekmovanju pometel s konkurenco

STA/S.C.
06. 09. 2016 15.46
7

Na prvem odprtem prvenstvu Hrvaške v dirkanju z droni je zmagal 29-letni Slovenec Alan Goljevšček. S tem se je kvalificiral na evropsko prvenstvo ERSA v dirkanju z droni, ki bo v začetku oktobra na španski Ibizi, so sporočili iz ekipe OneDrone Racing.

Tekmovanje je potekalo minuli konec tedna na športnem letališču v Prelogu v bližini Čakovca. Šlo je za dirkanje z droni s prvoosebnim pogledom (First Person View – FPV).

Tekmuje se z majhnimi, vendar izjemno zmogljivimi droni, ki dosežejo hitrost tudi več kot 120 kilometrov na uro in imajo izjemno hitre pospeške. Drone upravljajo preko ročnih postaj za kontrolo radijsko vodenih modelov.

Droni so opremljeni s kamerami, ki sliko prenašajo na posebna očala, preko katerih piloti spremljajo dogajanje pred dronom. Občutki so podobni, kot bi dejansko sedeli v letalniku in dirkali v tridimenzionalnem prostoru.

Šport je razmeroma nov, vendar se izjemno hitro razvija. Prelomnico v popularizaciji športa je pomenila spomladanska dirka v Dubaju z nagradnim skladom milijon dolarjev, še navajajo v ekipi OneDrone Racing.

Goljevšček, ki dirka z dronom lastne konstrukcije in proizvodnje, živi v Desklah na Goriškem in je že od rane mladosti zapisan tekmovanjem z radijsko vodenimi modeli.

Z droni je resno pričel resno dirkati šele v začetku letošnjega leta, pri čemer pa so mu 15-letne izkušnje na tekmovanjih najvišjega ranga z radijsko vodenimi modeli omogočile, da je izjemno hitro napredoval.

Na svoji prvi mednarodni dirki v Španiji je dosegel četrto mesto, avgusta je postal slovenski državni prvak in se kvalificiral za svetovno prvenstvo na Havajih, na tekmi v hrvaškem Prelogu pa se je uvrstil še na evropsko prvenstvo na Ibizo.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492