Moskisvet.com
Jackie in John Kennedy

Skrivnosti

Varal naj bi jo celo na medenih tednih

Ma.K.
01. 03. 2019 14.20
38

Jackie Kennedy nikoli ni govorila o svojem zakonu in celo po smrti soproga Johna F. Kennedyja je vztrajno zavračala vse ponudbe, da bi napisala knjigo o življenju z njim. Kljub temu se je o njej in njenem umorjenem soprogu skozi leta nabralo toliko informacij, da je pred leti nastala celo filmska uspešnica.

Jackie ni marala soprogove družine.
Jackie ni marala soprogove družine. FOTO: AP

Najhujši dan v življenju Jackie Kennedy se je začel s soncem, končal pa s tragično smrtjo njenega soproga, ki ni prizadel samo nje, temveč celotno Ameriko. Uspešen atentat na Johna F. Kennedyja v Dallasu 22. novembra leta 1963 je postal eden najbolj znanih prizorov v sodobni zgodovini – Jackie v svojem prepoznavnem rožnatem kostimu, ki se je nenadoma tako prestrašila, da je splezala na prtljažnik kabrio limuzine, na zadnjih sedežih pa je negibno obležalo prestreljeno telo njenega soproga, na katerega so samo nekaj sekund pred tem streljali iz daljave.

Jackie se je po tragičnem dogodku 2. decembra istega leta z otrokoma Caroline in Johnom mlajšim izselila iz Bele hiše, voznika, ki ji je bil na razpolago, pa je prosila, naj jih pelje po ulicah, s katerih ne bo mogoče videti njihovega dotedanjega domovanja. Spomini so bili še preveč boleči in Jackie ni mogla prenesti niti pogleda na zgradbo, v kateri je preživela zadnja leta zakonskega življenja. Nikoli po atentatu ni javno govorila o svojem zakonu, vse ponudbe, da bi napisala knjigo o življenju z Johnom F. Kennedyjem, pa je gladko zavračala. Objavljen je bil cel niz njenih biografij, a sama ni sodelovala pri snovanju niti ene same.

Na VOYO si lahko ogledate dokumentarec Dosje Kennedy.

Soprog naj bi jo ves čas zakona varal

A med vsemi informacijami in zgodbami, ki so bile objavljene v letih po umoru tedanjega ameriškega predsednika, obstaja nekaj informacij, o katerih javnost ve zelo malo. Tako naj bi denimo Jackie načrtovala ločitev od Johna F. Kennedyja, ker naj ne bi več mogla prenesti njegovih ljubezenskih afer in varanja. Celo na medenih tednih naj bi John namreč imel pravi harem ljubic, njegova 'rezidenca' za orgije z njimi pa naj bi bil hotel Mayflower v Washingtonu. Ljubimkal naj bi celo z Marilyn Monroe, ki mu je na proslavi za rojstni dan v Madison Square Gardnu leta 1962 voščilo kar zapela. Ta posnetek sicer velja za enega najbolj znanih in legendarnih iz časa njegovega predsedovanja.

Kennedy je bil sicer kot veliki ženskar znan že veliko pred tem, ko je postal predsednik Združenih držav Amerike.
Kennedy je bil sicer kot veliki ženskar znan že veliko pred tem, ko je postal predsednik Združenih držav Amerike. FOTO: AP

O svojih ločitvenih načrtih naj bi govorila z materjo, domnevno naj bi bil Kennedyjev oče tisti, ki je preprečil, da bi postala prva 'first lady', ki bi se ločila od aktualnega ameriškega predsednika. Ta naj bi simpatični Jackie namreč ponudil milijon ameriških dolarjev, da se ne loči, na kar naj bi mu Jackie odgovorila: »Stalo vas bo 20 milijonov ameriških dolarjev, če vaš sin domov prinese kakšno spolno prenosljivo bolezen, katere se bo nalezel od katere izmed svojih kurb.« Ta pogovor naj bi potekal po tem, ko je Jackie nekega večera nepričakovano in nenapovedano vstopila v ovalno pisarno Bele hiše, kjer naj bi John ravno oralno zadovoljeval tajnico Peggy Ashe.

Kennedy je bil sicer kot veliki ženskar znan že veliko pred tem, ko je postal predsednik Združenih držav Amerike. Že ko je bil senator, naj bi se z Jackie stalno prepirala zaradi njegovih skokov čez plot. Nekega večera, ko se je vrnil domov z kdo ve kakšnega srečanja z eno izmed svojih ljubic, naj bi se celo tako hudo sprla, da ju je slišala vsa ulica. Za Jackie se je ta prepir končal precej tragično, saj jo je John, da bi sebe opral vsakršne krivde in upravičil razgrajanje pred sosedi, poslal na zdravljenje v psihiatrično bolnišnico, kjer naj bi prestala tri mučne terapije z elektrošoki.

Srečo našla v objemu grškega milijarderja

Jackie ni marala soprogove družine. Edina oseba med vsemi Kennedyji, ki jo je spoštovala in cenila, je bil Johnov oče. V svojih zgodnjih dnevniških zapisih je opisovala družinska druženja in med drugim zapisala: »Stari Joe je edini, ki se zna vesti za mizo. Preostali Kennedyji so kot prašiči. Teddy in Bobby sta se skorajda stepla zaradi tega, kateri od njiju bo dobil večjo porcijo pire krompirja.«

Na VOYO si lahko ogledate dokumentarec Dosje Kennedy.

Vse našteto je bil verjetno razlog, da po Kennedyjevem umoru Jackie ni dolgo samevala. Kot 'novopečena' vdova je imela pravo vojsko oboževalcev, pet let po soprogovi smrti pa je sprejela verjetno najboljšo odločitev svojega življenja: poročila se je z grškim milijarderjem Aristotlom Onassisom, ki je bil nor na svojo izbranko. Ampak tako v njenem rojstnem mestu kot preostalih delih Združenih držav Amerike je njena odločitev naletela na veliko zgražanje. Očitali so ji, da je izdala ameriški narod. Kljub temu je vse svoje življenje navdihovala ameriški narod in najbrž jo je ravno zaradi tega doletela čast, da so po njej posneli celo film. Njeno fascinantno, a tragično življenje je med drugim zajeto tudi v velikem filmskem hitu Jackie, v katerem je vlogo lepe Jackie odlično odigrala Natalie Portman.

Očitali so ji, da je izdala ameriški narod.
Očitali so ji, da je izdala ameriški narod. FOTO: Reuters

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 417