Moskisvet.com
origami srce

Zanimivo

Skupna postelja, ločen bančni račun?

M.K.
29. 09. 2014 08.11
3

Glede na rezultate raziskave britanskih znanstvenikov se pari o financah pogovarjajo še manj kot o seksu. In če beseda že slučajno nanese na denar, je to ponavadi med prepiri. Se pri temi denar res vse konča, tudi ljubezen?

Glede na rezultate raziskave britanskih znanstvenikov se pari o financah pogovarjajo še manj kot o seksu. In če beseda že slučajno nanese na denar, je to ponavadi med prepiri.
Glede na rezultate raziskave britanskih znanstvenikov se pari o financah pogovarjajo še manj kot o seksu. In če beseda že slučajno nanese na denar, je to ponavadi med prepiri. FOTO: Thinkstock
Ko je ljubezensko razmerje še na začetku, v povojih, je denar zadnja stvar, na katero mislita partnerja. Kot da ne obstaja, kot da ne igra nobene pomembne vloge. On noče dajati vtisa, da je skopuh, zato plača prvi, drugi, tretji zmenek. Ona mu podarja draga darila in pridno polni njegov hladilnik. A najpozneje takrat, ko se enkrat vselita v skupno stanovanje, postane denar ne samo tema, temveč pogosto tudi največji problem v odnosu.

Vsake radodarnosti je enkrat konec

Ko začetna zaljubljenost namreč izzveni, se lahko radodarnost, ki vlada na začetku razmerja, hitro spremeni v pohlep. On noče plačati za tapete, ki se mu zdijo naravnost grde, ona ne želi investirati v televizor z mega velikim zaslonom. In če sploh še kdaj gresta ven na kosilo ali večerjo, potem se račun ne deli na polovico, temveč glede na to, kaj je kateri jedel in pil. Če sta se tudi vidva znašla v podobni situaciji, je verjetno skrajni čas, da najdeta izhod iz finančne krize, ki vama grozi. Je sploh mogoče, da si dva delita posteljo, ne pa tudi bančni račun?

Ko začetna zaljubljenost izzveni, se lahko radodarnost, ki vlada na začetku razmerja, hitro spremeni v pohlep.
Ko začetna zaljubljenost izzveni, se lahko radodarnost, ki vlada na začetku razmerja, hitro spremeni v pohlep. FOTO: Profimedia
Model treh računov

Strokovnjaki za partnerske odnose in finančni analitiki so si enotni: vsak par mora najti individualni finančni koncept. In še vedno smatrajo skupni bančni račun kot uresničitev ideala v ljubezenskem razmerju. Popolno svobodo in finančni mir pogosto zagotavlja model treh bančnih računov. To pomeni, da se plači obeh partnerjev nakazujeta ne en, skupni račun, s katerega plačata skupne stroške: najemnino, hrano, pijačo, stvari za otroke in skupni dopust. Kar konec meseca ostane, se razdeli na polovico in prenakaže na dva ločena bančna računa. Tako imata oba partnerja na voljo enako količino denarja, ki ga lahko porabita po svoje – ne glede na njun zaslužek. Odlična rešitev, ki pa se lahko zaplete v primeru, če eden izmed partnerjev zasluži občutno več kot drugi.

Individualisti so za ločen bančni račun

Za individualiste, ki se običajno nikoli ne poročijo in nimajo otrok, pa sta ločena bančna računa pogosto harmonična rešitev. Medtem ko si stalne stroške partnerja pravično razdelita na polovico, lahko vsak izmed njiju preostanek denarja porabi tako, kot si želi. On lahko denimo vsak mesec kupi deset novih video igric, ona kup kozmetike in ličil. Tu in tam je dobro, če investirata v kakšno romantično večerjo ali kakšno drugo pozornost, sicer pa med takima partnerjema običajno vlada finančni mir. Denar namreč ne naredi ljudi samo odvisnih, temveč tudi samostojne. In ločen bančni račun zagotavlja, da dva povezuje zgolj in samo ljubezen – in nič drugega.

Ločen bančni račun zagotavlja, da dva povezuje zgolj in samo ljubezen – in nič drugega.
Ločen bančni račun zagotavlja, da dva povezuje zgolj in samo ljubezen – in nič drugega. FOTO: iStockphoto


 

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 417