Moskisvet.com
Nenavaden krater v Sibiriji - 6

Zanimivo

Skrivnostna jama na severu Rusije buri duhove

N.J.
24. 07. 2015 10.11
2

Lokalni prebivalci skrbno ohranjajo legendo, ki pravi, da se vsake toliko odpre zaledenela zemlja in tedaj se odpre vhod v podzemno kraljestvo Sirtya, prebivalci tega kraljestva pa naj bi bili tisti, ki so na tem območju živeli, še preden so se naselili ljudje, ki se imajo za staroselce.

luknja
luknja FOTO:

V skorajda pozabljenem delu severne Rusije arheologi proučujejo starodavno mesto žrtvovanja  (žrtvovalni gozd) v avtonomni regiji Nenets - Nenško avtonomno okrožje. Tamkajšnje prebivalstvo je prepričano, da se skozi luknjo v tleh lahko preide v podzemni svet, kjer živijo pravi staroselci.

luknja
luknja FOTO:

Veliko sobano večkotne oblike je slučajno odkril poznani geolog Georgij Chernov leta 1947, leta 1967 pa so geologi na tem istem območju našli nakit in orožje iz jekla. Videti je kot nekakšen tempelj, 13 metrov dolg, postavljen v smeri sever – jug, tla so prekrita z rdečkastimi minerali in so dobro ohranjena. Območje je nekatere popolnoma obsedlo in pojavila so se namigovanja, da naj bi tam bival 'Gog in Magog' - ponekod razumljeno kot Satan, ponekod kot uporniško ljudstvo, narodi, ki bodo napadli Božje ljudstvo, se pa Gog in Magog razume večinoma v povezavi s koncem sveta. Druge najdbe na tem območju vključujejo keramične figurice, nanetsko prebivalstvo pa jim pripisuje različne moči.

Čas za raziskovanje arheologov je omejen, in sicer jami grozi zasutje zaradi erozije tal. Območje morajo primerjati z drugimi območji, kjer so našli kovinski nakit in orožje iz 6. stoletja.

Lokalno prebivalstvo je prepričano, da se vsake toliko časa tam zemlja odpre in oblikuje vhod v Sirtyo, podzemno kraljestvo, kjer bivajo prvotni prebivalci. Ritualno žrtvovanje je na tem območju ostalo del tradicije, čeprav je zdaj veliko bolj skromno kot nekoč.
 

Krater, ki se je nenadoma pojavil na polotoku Jamal v Sibiriji, že dlje časa bega vse – tako znanstveno kot laično srenjo. Vzrok nastanka je zavit v tančico skrivnosti. Nekateri znanstveniki domnevajo, da je luknja nastala zaradi sprostitve metana pri taljenju tundre, a konkretnih odgovor ni. Največja luknja – na območju se jih je pojavilo več – ima premer 80 metrov in pet mesecev kasneje, ko je deželo že prekril tudi sneg – se je ekipa raziskovalcev iz ruskega centra konec preteklega leta za arktične raziskave spustila v sam krater. Uspelo se jim je spustiti na globino okoli 16 metrov, kjer so pristali na zaledenelem jezeru, ki je globoko najmanj 10 metrov, je pojasnil vodja misije Vladimir Puškarev. Raziskovalci so se iz kraterja vrnili z različnimi vzorci,k raziskave pa bodo morda ponudile vsaj kakšnega od odgovorov na vprašanja.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 328