Moskisvet.com
Vesolje - 2

Zanimivo

Se javite za vesoljskega 'smetarja'?

A.M.
30. 04. 2013 09.17
10

’’Kjer se osel valja, tam dlako pusti’’ je staro reklo, ki še kako velja. Ljudje smo uspešno 'zasvinjali' kopno, podzemlje, vode, zdaj nam grozijo še naši vesoljski odpadki, ki jih bo nekako treba odstraniti.

ISS
ISS FOTO: Profimedia

V vsej naši silni zgodovini je človeštvo skupaj opravilo več kot 5000 vesoljskih poletov. Znanstveniki in svetovne vesoljske agencije ocenjujejo, da okrog Zemlje kroži 29.000 objektov, ki so večji od desetih centimetrov, 670.000 predmetov, ki so večji od centimetra, in kar 170 milijonov smeti s premerom, večjim od enega milimetra. Vesoljsko smetje je ostanek orbitalnih okvar, 240 eksplozij in desetih znanih trkov – leta 2009 sta trčila ameriški civilni in ruski vojaški satelit, trk pa je 'proizvedel' okrog 2200 novih odpadkov. Zadnji trk se je zgodil v začetku letošnjega leta, ko so kitajski vesoljski ostanki zadeli ruski satelit in spremenili njegovo orbito. Preostali objekti so delci trdnega raketnega goriva, koščki barve, hladilnih sredstev jedrskih satelitov in mikrometeorji.

Vedno večja količina vesoljskih odpadkov predstavlja nevarnost za aktivne satelite, največjo grožnjo pa predstavlja mednarodni vesoljski postaji. To pred majhnimi predmeti varujejo posebni ščiti, predmetom, večjim od 10 centimetrov, pa se morajo izogniti s posebnimi manevri. Vesoljske smeti spremljajo s pomočjo posebnih teleskopov in radarjev tako na Zemlji kakor v vesolju. Hitrost nekaterih predmetov so ocenili tudi na 10 km/s (36.000 km/h). Pri takšni hitrosti je za posadko vesoljske postaje lahko usoden že delec premera 1 cm. Znanstveniki z vsega sveta se zdaj ukvarjajo s problemom, kako odstraniti to vesoljsko navlako.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 470