Moskisvet.com
Letalo

Zanimivo

S super letalom v vesolje in nazaj

A.M.
04. 10. 2013 08.15
4

Britanci bodo potnike in tovor v vesolje vozili kar z letalom. S 6.000 km/h bomo leteli že leta 2019!?

Skylon - 6
Skylon - 6 FOTO: Arhiv proizvajalca
Podjetje Reaction Engines Limited (reaktivni motorji) razvija letalo z imenom Skylon. Zmes potniškega letala in vesoljskega čolnička. V razvoj plovila bodo vložili 10 milijard evrov, za posamezno plovilo pa bo treba odšteti dobrih 200 milijonov evrov.

Brezpilotno letalo bo v dolžino merilo 83 metrov, premer kril bo znašal skromnih 25 metrov, tehtalo pa bo 53 ton. Poganjala ga bosta dva hibridna reaktivno-raketna motorja, ki bosta zagotavljala skoraj 3.000 kN potiska (najmočnejše potniško letalo Boeing 747, premore ’skromnih’ 1.000 kN potiska)! Motorje tipa ’SABRE’ še razvijajo, gre pa za povsem nov tip pogonskih motorjev, ki omogočajo tako delovanje v Zemljini atmosferi kakor tudi v brezzračnem vesolju.

Revolucionarni motor, ki ga bo v vesolju poganjal tekoči kisik.
Revolucionarni motor, ki ga bo v vesolju poganjal tekoči kisik. FOTO: Arhiv proizvajalca


Z letalom bodo upravljali iz nadzornega centra na Zemlji. Skylon bo med zvezde ponesel do 30 potnikov ali do 15 ton tovora 800 km visoko. Vesoljsko letalo bo vzletelo kot običajno letalo, se dvignilo na 25 km višine in pospešilo do hitrosti 6.000 km/h. Sledil bo preklop pogonskih motorjev na izgorevanje mešanice tekočega kisika in vodika ter vzpon do želene višine. Tam bodo utirili satelit ali pa bodo radovedni potniki uživali v radostih breztežnosti in čudovitem razgledu na naš modri planet. Po opravljeni nalogi bo letalo odjadralo nazaj na Zemljo, pristalo in že čez dva dni vse skupaj zopet ponovilo. Življenjska doba Skylona naj bi znašala 200 poletov, služil pa naj bi tudi kot oskrbovalno vozilo za Mednarodno vesoljsko postajo.

V podjetju trenutno izdelujejo delujoči prototip pogonskega motorja, prvi testni polet pa napovedujejo za leto 2019. Trup bodo izdelali iz kompozitnih materialov, pred vročino pa ga bo ščitila keramična obloga, saj naj bi se ob ponovnem vstopu v ozračje površina segrela do 1.000 °C. Čeprav se zdi veliko, je plovilo veliko bolj aerodinamično, kot je upokojeni Nasin shuttle, ki se je ob ponovnem vstopu segrel na 2.000 °C. Skylonova termična zaščita je tako precej lažja. Strošek transporta naj bi s sedanjih 18.000 evrov za kilogram tovora zmanjšal na zgolj 800 evrov. Smeli načrti, ni kaj.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400