Moskisvet.com
Podvodna puška - 2

Zanimivo

Ruski ponos, ki deluje tudi pod vodo

A.M.
09. 12. 2013 08.30
21

Delovanje strelnega orožja pod vodo je močno okrnjeno. Kljub temu, da običajne puške sicer delujejo, je njihova učinkovitost omejena na vsega nekaj metrov. Rusi so našli rešitev!

Podvodna puška - 1
Podvodna puška - 1 FOTO: Arhiv proizvajalca
Posebne vojaške enote, katerih naloge vsebujejo tudi podmorsko bojevanje, so ponavadi oborožene tako s kopenskim kot podvodnim strelnim orožjem. To predstavlja logistično težavo, saj morajo vojaki prenašati dve puški in dvoje vrst nabojev. Ruska vojska je v ta namen razvila amfibijsko orožje ADS, ki omogoča učinkovito delovanje tako pod vodo kot na kopnem.

Puška tehta 4,6 kg, v dolžino meri 700 mm, dolžina cevi pa znaša 415 mm. Orožje v minuti izstreli do 800 nabojev, hitrost krogel pa dosega 900 m/s. Prednost avtomatske puške je v uporabi univerzalnih nabojev. Vojak nad vodo uporablja običajne naboje, pod vodo pa enake naboje z daljšo kroglo posebne oblike. Ta krogla omogoča učinkovit domet tudi pod vodo – na globini 5 m ta znaša 25 metrov, na globini 20 metrov pa 18 metrov. ADS je opremljena z univerzalnim nabojnikom, ki omogoča uporabo obeh vrst nabojev. Puško je mogoče opremiti tudi s 40 mm metalcem granat.

Podvodna puška - 2
Podvodna puška - 2 FOTO: Arhiv proizvajalca

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 417