Moskisvet.com
posnetek iz vesolja

Zanimivo

Rusi izstrelili, v zahodnih državah zmeda!

STA, N.J.
21. 11. 2014 08.11
14

Skrivnosten predmet, ki ga je v vesolje izstrelila ruska vojska, že tedne bega zahodne vesoljske agencije, ki pozorno spremljajo njegovo gibanje. Dogajanje namreč spremlja strah, da bi Rusija utegnila oživiti že davno ukinjen projekt za uničevanje satelitov, v današnji izdaji piše britanski časnik Financial Times.

posnetek iz vesolja
posnetek iz vesolja FOTO:

Namen Objekta 2014-28E je neznan, prav lahko pa bi bil tudi civilen, namenjen na primer čiščenju vesoljskih smeti ali dobavi goriva za preostale satelite. Posebno pozornost je zbudilo dejstvo, da Rusija izstrelitve ni prijavila ter nenavadno, zelo dejavno in natančno gibanje predmeta.

Rusija je svoj program za uničevanje satelitov – Istrebitel Sputnikov oz. Uničevalec satelitov – pospravila na podstrešje po padcu železne zavese, a njeno znanje na tem področju ni šlo nikoli popolnoma v pozabo. Kot piše FT, so ruski predstavniki v preteklosti tudi javno povedali, da bodo v primeru poslabšanja odnosov z ZDA na področju protiraketne obrambe ponovno obudili program.

Rusko obrambno ministrstvo navedb o skrivnostnem predmetu zaenkrat ni komentiralo.

"Karkoli že je, je videti eksperimentalno," je menila strokovnjakinja za vesoljsko varnost z britanskega think-tanka Chatham House Patricia Lewis. Predmet bi lahko po njenem prepričanju imel številne funkcije, tako civilne kot vojaške.

Potovanje skrivnostnega predmeta bi se spričo nedavnega prvega pristanka na kometu lahko zdelo nepomembno, a po pisanju FT osvetljuje vse večjo skrb obrambnih strategov, ki resda v javnosti še ni bila deležna velike pozornosti: oboroževanje vesolja.

Sončni zahod
Sončni zahod FOTO: Twitter/@astro_reid

Sposobnost uničenja ali oslabitve satelitskih komunikacij nasprotnika že vse od začetka vesoljske bitke velja za pomembno vojaško sposobnost, a po padcu železne zavese so bili številni tajni raziskovalni projekti sovjetskih in ameriških inženirjev opuščeni. Zanimanje za vesoljsko orožje je spet oživelo v zadnjih letih.

"Bilo bi čudno, če bi vesolje ostalo tisto področje, po katerem vojske ne bodo stegnile svojih rok," je menila Lewisova in dodala, da je to pravzaprav že realnost. Kot primer je navedla, da so hekerji, povezani s kitajsko vlado, minuli teden vdrli v ameriške vremenske satelite.

Rusija je bila sicer v preteklosti na čelu prizadevanj za zagotovitev mednarodne pogodbe, ki bi preprečevala nameščanje orožja v vesolje, a ta prizadevanja doslej niso bila uspešna, še dodaja FT.
 

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369