Moskisvet.com
S satanom v boj proti asteroidom - 1

Zanimivo

Rusi iščejo nezemeljskega 'krivca' za razdejanje v Čeljabinsku

A.M.
07. 08. 2013 08.01
6

Meteor, ki ga je februarja razneslo nad Rusijo, bodo poiskali in izkopali. Večji del ostankov 20-metrske vesoljske skale naj bi se skrival v jezeru Čebarkul.

S satanom v boj proti asteroidom - 4
S satanom v boj proti asteroidom - 4 FOTO: NASA
15. februarja je nebo nad Rusijo ’razparal’ 10.000-tonski meteorit, ki je eksplodiral 20 km nad okrožjem Čeljabinsk. Kos vesoljskega skalovja je v zemljino atmosfero priletel s hitrostjo 67.000 km/h. Eksplozija je ustvarila močan udarni val in točo kamenja, ki so poškodovali 1.500 oseb in 7.200 zgradb v šestih bližnjih mestih. Večji kos meteorita pa je predrl pomrznjeno gladino jezera Čebarkul. Jezero leži ob kraju Čebarkul, njegova površina znaša 20 kvadratnih kilometrov, največja globina pa 12 m.

Ruski znanstveniki so se odločili, da poiščejo ostanke uničujočega meteorita, ki naj bi ležali v radiju 50 m okrog vpadne luknje v ledu. Iskanje bo oteževala slaba vidljivost, iskanje pa bodo zaupali profesionalnim potapljačem. Ti si bodo med iskanjem pomagali s posebnimi inštrumenti.

Meteorit Čeljabinsk - 1
Meteorit Čeljabinsk - 1 FOTO: Wikipedia

’’Pri iskanju sodelujemo s strokovnjaki iz univerze v Pragi in ne izključujemo možnosti, da je meteorit ob udarcu razpadel na majhne kose.’’ je povedal Sergei Zakharov iz geografskega oddelka univerze v Čeljabinsku.

Ostanki bi morda ponudili vpogled v skrivnost eksplozije meteorita in ustrezne ukrepe, ki bi v prihodnje ublažili posledice vpadov obiskovalcev iz vesolja.

Meteorit Čeljabinsk - 4
Meteorit Čeljabinsk - 4 FOTO: Wikipedia


 

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479