Moskisvet.com
Rover Curiosity - 7

Zanimivo

Robot na Marsu se je zavil v molk

A.M.
08. 04. 2013 08.26
4

Robotsko vozilo, ki že mesece ’brska’ po Marsovi površini, se je zavilo v molk. Pri Nasi pravijo, da ni razloga za preplah.

Vsakih 26 mesecev se planeta Zemlja in Mars znajdeta vsak na svoji strani Sonca. Ker naša zvezda ni zanemarljivih dimenzij, poleg tega pa sprošča še pisan nabor elektromagnetnih valovanj, so se pri Nasi odločili, da se štiri teden ne bodo pogovarjali z robotsko sondo Curiosity. Radovedni robotek že skoraj tristo dni stika po površini rdečega planeta.

Takšna praksa je običajna, ’tihi’ mesec pa so vpeljali zaradi strahu pred morebitnimi motnjami v komunikaciji, ki bi lahko zvedavi šestkolesnik poslale v neželeno smer. Marsovskemu potepuhu ukaze pošiljajo z Zemlje, delo pa lahko po vnaprej določenem programu opravlja tudi samostojno. In ravno to bo počel v prihodnjih štirih tednih. Molčal in brez zemeljskega ’teženja’ opravljal svoje delo. Vse podatke in fotografije, ki jih bo sonda zbrala v tem času, bo shranila na 12 GB velik notranji pomnilnik in jih kasneje poslala na Zemljo.

Curiosity se bo ponovno oglasil 1. maja letos. Podrobnejši prikaz vpliva Sonca na komunikacijo med Zemljo in Marsom si lahko ogledate v poučnem Nasinem videu.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376