Moskisvet.com
Trčenje galaksij

Zanimivo

Revolucionarno odkritje: vesolje se ne širi, ampak zgolj redi

A.M.
23. 07. 2013 08.08
13

Do sedaj je veljalo prepričanje, da se vesolje širi z vse večjo hitrostjo. Morda temu le ni tako in ima naše vesolje zgolj težave s prekomerno ’telesno’ težo.

Trčenje galaksij
Trčenje galaksij FOTO: Thinkstock
Teoretični astrofizik Christof Wetterich z nemške univerze v Heidelbergu je prišel na plan z izjemno drzno teorijo. Trdi, da se naše vesolje ne širi tako, kot so predvidevali do sedaj, ampak se zgolj povečuje masa vseh prisotnih delcev.

Po veljavni teoriji naj bi vse galaksije vedno hitreje drvele proč druga od druge. Ta pojav se odraža kot ’rdeči premik’, ki je opazen kot razlika med tem ali se vir svetlobe bliža ali oddaljuje od opazovalca. Na podlagi tega pojava so znanstveniki ocenili, da se galaksije od nas oddaljujejo. No, Nemec trdi drugače.

Njegova uradna teza je napisana v običajnim smrtnikom nerazumljivi obliki, zato si poglejmo ’laični prevod’ … ki sicer ni kaj dosti boljši. ''Ker je hitrost svetlobe končna, ob pogledu na oddaljene galaksije gledamo v preteklost – vidimo jih takšne, kot so bile, ko so oddale svetlobo, ki jo opazujemo v danem trenutku. Če so bile mase opazovanih galaksij nekoč manjše in so se vseskozi povečevale, bi svetloba oddaljenih galaksij v primerjavi s trenutnimi valovnimi spektri dajala občutek ’rdečega premika’, intenzivnost ’rdečega premika’ pa je odvisna od oddaljenosti od Zemlje. Zato se morda zdi, da se galaksije oddaljujejo.

Pa še močno poenostavljena razlaga: čeprav se zdi, da galaksije drvijo proč od nas, je mogoče, da zgolj tičijo na mestu in se ’redijo’. Obstaja verjetnost, da živimo v povsem statičnem vesolju in si po nepotrebne razbijamo glave, gradimo ogromne pospeševalnik in zapletamo naša življenja s temno snovjo. Dokler ne bomo sposobni oditi do teh galaksij in preveriti, če obe teoriji držita, pa bo kaj takega zelo težko dokazati.

Vesolje
Vesolje FOTO: NASA

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492