Moskisvet.com
SpaceX Grasshopper - 2

Zanimivo

Revolucionarna vesoljska tehnologija prvič na preizkušnji

A.M.
12. 07. 2013 08.03
1

Zasebni vesoljski prevoznik SpaceX zopet ruši meje mogočega – njihova raketa za večkratno uporabo je samodejno vzletela in pristala v Novi Mehiki.

SpaceX Grasshopper - 3
SpaceX Grasshopper - 3 FOTO: Arhiv proizvajalca

Grasshopper’ ali ’kobilica’ je nosilna raketa za večkratno uporabo. Medtem, ko so dosedanje rakete po dostavi tovora v vesolje, bolj ali manj nenadzorovano strmoglavile nazaj na Zemljo. SpaceX-ova ’kobilica’ pa zmore veliko več – ko se loči od koristnega tovora, se lahko sama vrne na Zemljo in ’parkira’ natančno na vzletni ploščadi.

Prvi takšen poskus so prvič izpeljali 14. junija, ko je Grasshopper vzletela, se povzpela na 325 m višine in za tem nadzorovano pristala na vzletni ploščadi. Podvig je omogočila povsem nova generacija tipal, ki omogočajo natančno določanje položaja glede na površje Zemlje in posebne pristajalne 'nožice', ki so zaenkrat fiksne, kasneje pa jih bodo zamenjali s premičnimi. Te bodo med letom varno spravljene v trupu rakete, mehanizem pa bo poganjal helij.

32-metrsko vesoljsko ’kobilico’ sestavljajo prva stopnja ’hišne’ rakete Falcon 9 z devetimi pogonskimi motorji Merlin 1D. Delovna različica bo zagotavljala 4.900 kN potiska, v nizko zemeljsko orbito pa bo lahko ponesla do 13 ton tovora. Raketo za večkratno uporabo sedaj čakajo preizkusni leti nad vodo, za tem pa sledijo preizkusi do višine 90.000 metrov.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497