Moskisvet.com
Tek - 3

Zanimivo

Razkrili, kako šport vpliva na možgane

STA, N.J.
14. 01. 2015 08.25
3

Redna športna vadba ohranja možgane mlade in aktivne. Do te ugotovitve so na študiji z mišmi prišli raziskovalci univerze v nemškem Göttingenu, poroča agencija dpa. Profesor Sigfried Löwel pa pravi, da veliko dejstev govori o tem, da to velja tudi za ljudi.

Bele miši
Bele miši FOTO: Thinkstock
Je tudi pri ljudeh tako?
Je tudi pri ljudeh tako? FOTO: Facebook

Kot poroča revija Journal of Neuroscience, so na univerzi raziskovali prilagoditveno dejavnost možganov miši, ki so imele v kletkah kolo za gibanje, in tistih, ki so bile zaprte v standardnih kletkah. Pri slednjih so določene možganske aktivnosti v 110 dneh popolnoma zamrle, pri aktivnih živalih pa so se te iste dejavnosti ohranjale vsaj 242 dni.

Kot pravi Löwel, je iz prakse že dlje znano, da šport izboljšuje psihično zdravje, pomaga proti depresijam in pomaga pri kognitivni dejavnosti: "Zdaj počasi dobivamo tudi vse več rezultatov raziskav možganov, ki to potrjujejo."

Podobne raziskave so bile opravljene tudi že na ljudeh in na univerzi v ameriškem Pittsburghu so pred časom prišli do spoznanja, da je vzdržljivostni šport zelo pomemben za spomin posameznika.
 

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369