Moskisvet.com
avtobus

Zanimivo

Prihajajo avtobusi brez voznikov

N.J.
12. 02. 2016 08.23
15

Izvršni direktor podjetja RAC Terry Agnew in minister za infrastrukturo v Avstraliji Dean Nalder sta naznanila, da nameravajo na ceste Pertha poslati prve avtonomne avtobuse.

Gre za projekt, pri katerem bo podjetje za transportne sisteme NAVYA uporabljano tehnologijo RAC, ki z multisenzorji omogoča, da avtobus zaznava in bere znake ter se izogiba oviram na vozišču. Avtobusi bodo manjši – za 15 oseb, peljal pa naj bi s hitrostjo 45 km/h.Prve avtobuse naj bi testirali aprila letos, do konca leta pa naj bi jih vključili v sistem javnega prevoza.

avtobus
avtobus FOTO:

"S tem, ko bomo zahodnim Avstralcem ponudili možnost videti in preizkusiti tehnologijo in jo doživeti, se učimo o tehnologiji in stopamo naprej in se pripravljamo na samovozeča vozila," je pojasnil Agnew. "Povečevanje nivoja avtomatizacije pri vozilih je neizogibno in vprašanje ni, ali se bodo pojavili v rednem prometu, temveč je vprašanje le kdaj."

Predvidena testiranja bodo potekala v Avstraliji in so prva testiranja takega kova. Eden ciljev je, kot so poudarili. med drugim tudi ugotoviti, ali lahko takšna tehnologija najde svoje mesto v Zahodni Avstraliji. Želijo si tudi razumeti, kakšne spremembe so nujno potrebne za povečanje varne uporabe javnih prevoznih sredstev. Vsekakor bodo potrebne zakonodajne spremembe in ureditev predpisov, da bo uporaba vozil brez voznikov za namene javnega transporta v tej obliki sploh mogoča.

Nalder je poudaril, da oddelek za transport sodeluje z RAC, da bi zagotovili skladnost vozil z obstoječimi cestišči in da bi bili vozila ustrezala vsem varnostnim predpisom in standardom. "Ali bo tehnologija sploh prišla v Zahodno Avstralijo, se zdaj ne pogovarjamo več. Bo, in to kmalu," je dejal. "Najprej bodo avtobuse testirali v voznem centru RAC, nato pa še na cestah Pertha."

Avtobusi so opremljeni s številnimi tehnologijami, multisenzorji s 3D tehnologijo, ki dovoljuje skrben pregled okolja, zaznavanje ovir in omogočajo branje prometnih znakov, signalizacije.

 

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497