Moskisvet.com
Oče z dojenčkom

Zanimivo

To morate vedeti vsi bodoči očetje ...

N. K.
17. 03. 2017 09.10
2

Očetovska vloga ne prinese le neprespanih noči, kaosa v stanovanju in vonja po umazanih plenicah, temveč tudi dolgoročno manj stresa, večje zadovoljstvo v službi, pozabite na sebičnost, imate tudi manj možnosti, da postanete depresivni, pohvalite se lahko z boljšim spolnim življenjem, hkrati pa ob vsem tem prekipevate od energije.

Različni strokovnjaki so dokazali, da otrok v družino prinese veliko več, kot si sploh lahko predstavljate.

1. Manj stresa

Čeprav so prvi meseci naporni in je veliko prilagajanja, ko v hišo pride nov družinski član, dolgoročno, po navedbah študije, živijo očetje manj stresno. America's National Institute of Mental Health je razkril, da so očetje, ki imajo dober odnos s svojimi potomci, v boljšem psihičnem stanju kot tisti, ki so brez družine. ''Očetje imajo manj možnosti za bolečino v prsih, nespečnost, utrujenost, prebavne motnje in vrtoglavico,'' je povedal psiholog Rosalind Barnett.

2. Večje zadovoljstvo v službi

Moški, ki jih ob koncu dneva doma čaka družina, so v službi srečnejši. Academy of Management je v študijo vključila 970 zaposlenih moških in navajajo, da so tisti z otroki bolj zadovoljni na delu. Očetje, ki so bolj vpeti v družino, so ob delu bolj zadovoljni, družina jih pravzaprav bogati. Raziskovalci dodajajo, da tudi ne razmišljajo o tem, da bi dali v službi odpoved.

Vesel moški
Vesel moški FOTO: iStockphoto

3. Manj sebičnosti

Mladi moški so pogosto 'komolčarski' in obsedeni sami s sabo ter z uspehom. Strokovnjaki iz The Minnesota Fatherhood Initiative trdijo, da se to vse spremeni, ko v roke dobijo otroka. Ko vas začne okrog prsta vrteti otroček, niste več tako osredotočeni nase, kar naenkrat razvijete občutek za druge, začne vas skrbeti za ostale.

4. Manj možnosti za depresijo

Več različnih študij podaja dejstvo, da moški, ki si ustvari družino in se poveže s svojim otrokom, 'zaužije' naravni antidepresiv. Neka finska študija navaja, da imajo moški, ki živijo sami, kar 80 odstotkov več možnosti, da zdravniki pri njih ugotovijo depresijo, v primerjavi s tistimi, ki imajo družino.

5. Boljše spolno življenje

Številne študije dokazujejo, da so očetje, ki aktivno sodelujejo pri vzgoji otrok, nagrajeni z boljšim spolnim življenjem. Channel Mum celo izpostavlja, da se povezanost med partnerjema po prihodu otroka še dodatno okrepi, zato je spolno življenje boljše in imata odnose pogosteje. Kar 94 odstotkov mam in očetov, ki so sodelovali pri raziskavi, je potrdilo, da se je kakovost spolnega življenja po rojstvu otroka dvignila na višjo raven.

6. Več kondicije

Če ste oče, ste definitivno v boljši kondiciji kot prijatelj, ki je sam. Zdravnik Marcus Goldman, avtor The Joy of Fatherhood, poudarja, da očetovstvo prinese veliko zdravih navad. Ne samo, da jih spodbudi, da skrbijo zase, ampak želijo biti tudi aktivni. Strokovnjak je prepričan, da ob vstopu dojenčka v dom, moški začnejo gledati na to, kaj dajo v usta, kakšne so njihove življenjske navade in tudi premagajo sterotipni strah pred zdravnikom.

 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479