Moskisvet.com
Ukleti kipec

Zanimivo

Gre res za prekletstvo faraonov?

A.M.
28. 06. 2013 08.28
28

Uslužbenci muzeja v Manchestru je razburil nenavadni pojav – štiri tisoč let star egipčanski kamniti kipec se premika sam od sebe. Strokovnjaki pojava ne uspejo razložiti.

Ukleti kipec
Ukleti kipec FOTO: YouTube

Gre za zloglasno prekletstvo egipčanskih faraonov, ki doleti vsakogar, ki zmoti spokoj starodavne grobnice ali zgolj nenavaden fizikalni pojav? Muzejski egiptolog Campbell Price je nekega dne opazil, da je kamniti kipec egipčanske boginje obrnjen v nasprotno smer ’’... zdelo se mi je nenavadno, saj je kipec zaklenjen v vitrini, edini ključ pa imam jaz. Obrnil sem ga v pravo smer in naslednji dan ugotovil, da se je kipec zopet obrnil. Nastavil sem nadzorno kamero, ki je res zabeležila obračanje kipca. Kipec se obrača zgolj podnevi, ponoči pa je povsem nepremičen.’’ je pojasnil znanstvenik. Po njegovem prepričanju gre za obliko prekletstva ’’Kipce so zakopavali skupaj z mumijami in če je slednja uničena, se duša umrlega lahko preseli v kipce.’’

Drugačnega mnenja je fizik, ki dela na bližnji univerzi, po njegovem mnenju pa gre za nenavaden pojav diferencialnega trenja. ’’Dve različni površini – kamniti kipec in steklena polica – povzročata mikro vibracije, ki premikajo kipec.’’ Teorija pa vsekakor ni brez pomanjkljivosti – kipec je v lasti muzeja že 80 let in ves ta čas je razstavljen na istem mestu. Po pričanju zaposlenih je bil do sedaj nepremičen … kot kip, obračati pa se je pričel šele v zadnjem času.

Skrivnostna koreografija umrlih faraonov? Napoved korenitih sprememb? Nenavaden fizikalni pojav? Ali morda zgolj spretna marketinška poteza za privabljanje obiskovalcev?

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497