Moskisvet.com
posnetek iz vesolja

Zanimivo

Prejeli pozdrav iz vesolja!

N.J.
16. 02. 2015 08.17
2

Ne, ne gre za znanstveno fantastiko ali računalniško sliko. Gre za 'nasmešek', ki ga je znanstvenikom namenilo vesolje.

Gre za kopico zvezd SDSS J1038+4849, ki so jo znanstveniki takole ovekovečili s teleskopom Hubble. Pri pojavu gre z znanstvenega vidika za gravitacijsko lečo. Gravitacijska sila teh objektov je tako velika, da navidezno ukrivi in ojača svetlobo, ki prihaja od drugih, bolj oddaljenih galaksij, ki se nahajajo v liniji opazovanja z Zemlje. Svetloba v takem primeru tvori ukrivljeno črto.

posnetek iz vesolja
posnetek iz vesolja FOTO:

Kaj je gravitacijska leča?

Je masivno telo ali sistem teles, ki zaradi svojega gravitacijskega polja ukrivlja pot elektromagnetnemu valovanju (in svetlobi), podobno, kot pot svetlobi ukrivlja navadna optična leča. Kot masivno telo lahko nastopa jata galaksij ali podobno telo z veliko maso (v tem primeru kopica zvezd SDSS J1038+4849)., ki se nahaja med opazovalcem na Zemlji in močnim izvorom elektromagnetnega valovanja. Masivno telo obdaja gravitacijsko polje, ki spremeni smer žarkov, ki izhajajo iz vira elektromagnetnega valovanja. Ta pojav imenujemo tudi gravitacijsko lečenje (gravitational lensing). Okrog slike vira svetlobe za opazovalca na Zemlji pojavi navidezni obroč, v tem primeru v obliki 'obraza'. Pojav je predvidel že Albert Einstein v svoji splošni teoriji relativnosti.

Fenomen je opazila znanstvenica Judy Schmidt. Kot pojasnjujejo v tujih medijih, do tega odkritja po vsej verjetnosti ne bi bilo, če ne bi obstajala t.i. pareidolia. To je sposobnost prepoznavanja vzorcev, oblik in znanih predmetov v naključnih objektih. Ljudje smo namreč naravnani tako, da zelo dobro prepoznavamo obraze, včasih jih prepoznavamo tudi v naključnih predmetih, naravi, kjer jih pravzaprav ni.

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376