Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Zanimivo

Prazgodovinske pošasti, za katere morda niste še nikoli slišali

Moškisvet.com
14. 07. 2016 08.07
3

Le kdo še ni slišal za Tyrannosaurus rexa ali Velociraptorja, predvsem po zaslugi mega hollywoodskih uspešnic kot je Jurski park!?

Navadno ko pomislimo na dinozavre, imamo v mislih le najbolj znane primerke teh prazgodovinskih pošasti, a prav tako, če ne še bolj, so zanimive tiste, ki so manj znane.

Težko si predstavljamo, kako je izgledal svet, ko so po zemeljski obli tavali ogromni super plenilci. Njihove zgodbe govorijo le okamenela okostja, ki so se uspela ohraniti, a že to je dovolj, da vsaj približno sestavimo sliko o večmetrskih žuželkah, prazgodovinskih 'zmajih', ogromnih mesojedih sesalcih, gigantskih morskih pošastih in času, v katerem so živeli.

Estemmenosuchus
Je gotovo ena najbolj nenavadnih živali, kar jih je romalo po našem planet. Čeprav izgleda kot dinozaver, je v resnici bližnji sorodnik sesalcev. Bil je približno enake velikosti kot današnji nosorogi. Na nosu je imel podoben izrastek kot nosorogi, a tu se podobnost konča, saj je imel, v nasprotju z njimi, ostre zobe. Čeprav znanstveniki niso prepričani, s čim se je prehranjeval, pa je bil verjetno vsejed. Njegove ostanke so našli v Rusiji, živel pa je precej pred pojavom dinozavrov, nekje v času permija.

Acrophyseter
Je prastari sorodnik današnjih kitov glavačev, ki so dokaj mirni jedci lignjev. Acrophyseter je imel raje morske pse in druge kite. Ogromni, kot britev ostri zobje so bili smrtonosni za vsako bitje, ki se je znašlo med njimi. Zato je dobil vzdevek 'morilski glavač'. Živel je v času miocena.

Gigantopithecus
Kot že pove ime, je Gigantopithecus ogromna opica, bližnji sorodnik današnjih orangutanov, ki so romali po džunglah Indije, Kitajske in Vietnama v pleistocenski dobi. Čeprav je bil vegetarijanec, bi se ga vseeno ustrašili, če bi ga srečali. Zrasel je več kot tri metre visoko, ocenjujejo pa, da je odrasla žival tehtala okoli 600 kilogramov. Izumrl je pred približno 300.000 leti, lovci na jetije in 'bigfoote' pa še danes verjamejo, da je Gigantopithecus živ še danes.

Epicyon
Najboljši opis za to žival je: 'ogromen pitbull na steroidih'. Ta daljni sorodnik današnjih volkov, psov in lisic je bil pojem surove moči. V nasprotju z današnjimi volkovi, ki so grajeni tako, da so čim bolj vzdržljivi, je bil Epicyon grajen za napad iz zasede. Močne čeljusti so brez težav lomile kosti in trgale kite. Pošast je petnajst milijonov let vladala severni Ameriki, dokler je niso izrinile velike mačke, kot je bil sabljasti tiger. Morda prav iz tega obdobja izvira večno sovraštvo med mačkami in psi.

Edestus
Ta morska pošast je bila tako grozljiva, da bi se današnji beli morski pes zdel kot pohlevna akvarijska ribica. Dolg je bil več kot sedem metrov in je bil eden glavnih plenilcev v morjih za časa karbona. V nasprotju z današnjimi morskimi psi, ki ves čas menjavajo svoje zobe, pa Edestusu zobje niso izpadali. Ugotovili so, da so novi zobje enostavno potiskali stare naprej, tako da se mu je čeljust podaljševala.

Gorgonopsid
Preden so Zemljo prevzeli dinozavri, je bil Gorgonopsid eden najbolj mogočnih plenilcev na Zemlji. Imel je ogromne zobe, lovil je takratne rastlinojedce, ki so bili v velikosti nosorogov ali celo večji. V nasprotju z drugimi plenilci tistega časa domnevajo, da je bil Gorgonopsid precej hiter in gibčen. Kljub njegovemu dinozavrskemu videzu, je bil v resnici bližji sorodnik sesalcev in je bil verjetno pokrit s krznom.

Phorusrhacids
Nekateri ljudje imajo fobijo pred ptiči, ki bi bila gotovo še večja, če bi živeli v Južni Ameriki v času pliocena in začetku pleistocena. Takrat je bil namreč eden glavnih plenilcev trimetrski hitri tekač Phorusrhacids, ki je lahko tehtal več kot pol tone. Ti ogromni ptiči so lovili praktično vse, kar je takrat živelo na ravnicah, od sesalcev velikih kot psi, do konjev in drugih rastlinojedcev.

Madtsoia
Še ena za vse, ki imajo fobije pred kačami. Madtsoia je lahko dosegla velikost prek dvajsetih metrov in se je po vsej verjetnosti prehranjevala z dinozavri. Lovila je podobno kot današnji udavi, tako da je plen zadušila. Madtsoia je sicer preživela katastrofo, ki je izbrisala dinozavre, vendar je pred 45 milijoni let vseeno izumrla. Predvidevajo tudi, da so v tistem času živele še večje kače, ki so presegle trideset metrov.

Purussaurus
Je bil ogromen kajman, sorodnik aligatorja, ki je živel v pragozdovih amazonskega območja pred približno osmimi milijoni let, ko je to območje pokrivalo jezero. Tu so takrat živele ogromne želve, sladkovodni kiti in drugi krokodili. Purussaurus je vladal vsem. 12 do15, morda celo še večmetrski kajman, je bil eden največjih, kar jih je kdaj živelo.

Entelodon
Današnji divji prašiči občasno sicer jedo meso, vendar so v glavnem rastlinojedci. Njihov starejši bratranec Entelodon, pa se je prehranjeval samo z mesom. V višino je meril dva metra, oborožen je bil z ostrimi zobmi. Znanstveniki verjamejo, da se je prehranjeval z živim plenom, da pa je bil sposoben pregnati druge plenilce in jim ukrasti njihovega. Določene poškodbe na najdenih primerkih kažejo, da so se pogosto spopadali tudi med seboj in da so bili kanibali.

Azhdarchid
Je bila žival podobna Pterodaktilom. Nekateri od letečih dinozavrov (Pterodaktili) so imeli 15-metrski razpon kril. Bili so tako veliki kot manjša športna letala. Azhdarchidi po drugi strani, so imeli izjemno dolge noge, vrat in kljun ter dokaj kratko telo in krila. Zato znanstveniki domnevajo, da so lovili po tleh. Njihov plen je lahko bil tudi v velikosti človeka. Največji, kar so jih našli do sedaj, je meril v višino približno toliko kot žirafa, okoli šest metrov.

Pulmonoscorpius
Čeprav gre za najmanjšo žival na seznamu, bi vseeno najverjetneje sprožila histerijo, če bi se prikazala dandanes. Pulmonoscorpius je bil zelo podoben današnjim škorpijonom, le da je zrasel kakšen meter v dolžino, lahko pa tudi več. Oborožen je bil z močnimi kleščami in želom. Nihče ne ve, kako močan je bil njegov strup, vsekakor pa ga je lahko spustil veliko količino. V tistem času, ko je Pulmonoscorpius lovil sesalce velike kot psi, so poleg njega živeli še ščurki, veliki kot hišne mačke, kačji pastirji veliki kot sokoli in stonoge, ki so dosegle več kot tri metre v dolžino.

Xenosmilus
Ta velika mačka je bila približno tako velika kot tiger, le da je bila bolj podobna levu. V nasprotju z levi, ki svoj plen zadušijo ali mu zlomijo vrat, je Xenosmilus odtrgal velike kose mesa od svojega plena in povzročil močne krvavitve. To mačko, ki je lovila po območju, ki se danes imenuje Florida, so odkrili šele pred kratkim med množico trupel nesrečnih velikih pekarijev (živali, ki so podobne divjim prašičem).

Megalodon
Je ena bolj znanih prazgodovinskih pošasti na seznamu. Ta ogromen morski pes je dosegel dolžino 20 metrov, tehtal pa je vsaj 60 ton. Prehranjeval se je s kiti in drugimi večjimi prebivalci morja. Megalodon je bližnji sorodnik današnjega belega morskega psa.

Spinosaurus
Ko je na tržišče prišel Jurski park III, se je marsikateri gledalec kar malo razhudil, da so priljubljenega T-rexa zamenjali z izmišljeno pošastjo. A Spinosaurus je v resnici obstajal in da, bil je večji od tiranozavra. Nedavno so našli ostanke, ki so potrdili, da je bil Spinosaurus največji mesojedi dinozaver, kar jih poznamo. 17 metrov v višino, 18 metrov v dolžino in deset ton postavi tega dinozavra na vrh mesojedih plenilcev. Njegov dolg gobec sicer nakazuje, da je prebil veliko časa v vodi in da se je verjetno prehranjeval z ribami, tako da po popularnosti verjetno ne bo presegel T-rexa, kljub temu je največji plenilec, kar jih je kdaj hodilo po Zemlji … kolikor vemo.

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376