Moskisvet.com
Vesolje - 2

Zanimivo

Potnike na Mars bi ’scvrlo’ sevanje

A.M.
14. 06. 2013 08.17
3

Podatki, ki so jih zbrali med popotovanjem sonde Curiosity na Mars so pokazali, da bi popotniki na rdeči planet prejeli smrtonosno količino sevanja.

Žepni jedrski reaktorji - 1
Žepni jedrski reaktorji - 1 FOTO: Arhiv proizvajalca

Ob uporabi današnje tehnologije bi človeška posadka na Mars potovala dobri osem mesecev. Na 560 milijonov kilometrov dolgi poti bi ob uporabi radiacijskih zaščite, kot jo premore Mednarodna vesoljska postaja, posadka deležna ogromne količine sevanja. Nekako tako, kot bi vsakih šest dni opravili rentgensko tomografijo celotnega telesa. Povprečen Zemljan letno prejme 6 milisievertov (mSv) sevanja. Med rentgenskim pregledom trebušne votline prejmemo 9 mSv, astronavt na Mednarodni vesoljski postaji je v petih mesecih deležen 100 mSv, med polletnim poletom do Marsa bi astronavti prejeli skoraj 700 mSv kozmičnega sevanja.

100 mSv za 1 % poveča verjetnost rakavih obolenj, astronavti pa so lahko v celotni karieri izpostavljeni 300 mSv sevanja. Polet na Mars in nazaj bi pri posadki povečal verjetnost rakavih obolenj za kar 14 %. Ljudi ne Zemlji pred škodljivim sevanjem iz vesolja ščiti magnetno polje, astronavte na vesoljski postaji pa so dnevno izpostavljeni količini sevanja, ki bi jo na Zemlji prejeli v enem letu. Postaja sicer ima določeno raven zaščite, vendar se ta obnese slabše, kot so pričakovali.

Sevanje kozmičnih žarkov in izbruhov sončnega vetra prodre skozi človeško tkivo, poškoduje dedni zapis, kromosome in limfocite, kar vpliva na slabljenje imunskega sistema.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497