Moskisvet.com
Plešavost

Zanimivo

Plešasti moški so v večji nevarnosti

Moškisvet.com
20. 11. 2015 13.01
4

So študije, ki dokazujejo, da plešavost pri moških ni le estetski problem, pač pa naj bi strokovnjaki odkrili tudi povezavo med koronarno srčno boleznijo. A brez panike, možnost obolenja je manjša kot pri kadilcih in debelih ljudeh.

Pri moških, ki trpijo za plešavostjo, obstaja večje tveganje za razvoj srčnih bolezni kot pri tistih z bujno pričesko, je pokazala raziskava japonskih znanstvenikov, objavljena na spletni strani BMJ Open.

Plešavost
Plešavost FOTO: Thinkstock

Študija, v katero je bilo vključenih kar 37.000 prostovoljcev, je razkrila, da imajo plešasti moški za 32 odstotkov večjo možnost za pojav koronarne srčne bolezni, a kljub temu bi se po mnenju strokovnjakov morali bolj kot izpadanja las bati prevelikega trebuha ali cigaretnega dima.

Kaj je koronarna srčna bolezen?

Zgolj v vednost, pri koronarni srčni bolezni je motena oskrba srčne mišice s krvjo. Razvije se torej, ko se koronarne arterije, se pravi glavne žile, ki srce oskrbujejo s hrano in kisikom, poškodujejo oziroma jih načne bolezen. Če koronarne bolezni ne zdravimo, se arterije vse bolj mašijo, možnost srčnega napada pa je vse večja. Koronarna srčna bolezen se lahko kaže kot angina pektoris, srčni infarkt, nenadna srčna smrt in srčno popuščanje.

Sicer pa ima po statističnih podatkih močno razredčene lase polovica moških po 50. letu starosti, do 70. leta pa jih ima kar 80 odstotkov vsaj delno plešo. A kot rečeno, bodite brez skrbi, povezava med plešavostjo in omenjeno srčno boleznijo, naj bi bila zelo skromna. Če že ne morete preprečiti izpadanja las, raje poskrbite za zdravo in uravnoteženo prehrano, s katero boste uravnavali telesno težo, ter prenehajte kaditi.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497