Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Zanimivo

Papirnato letalo letelo s 160 kilometri na uro!

S.R.
29. 03. 2012 08.07
5

Večina nas je v otroštvu vsaj sem in tja izdelala kakšno papirnato letalo, ki je nato poletelo z domačega okna, otroci pa smo ob tem navijali, da bo našo letalo poletelo kar najdlje. Pa ste si kot otrok kdaj lahko zamislili več kot 360-kilogramsko letalo iz papirja?

Prav takšno ogromno papirnato letalo je pred kratkim izdelala ekipa muzeja Pima Air & Space. Izdelali so namreč papirnato letalo, težko kar 363 kilograma s premerom kril 7,3 metra. Vsekakor boljše od še tako izjemnih otroških papirnatih letal. Z njim želijo več otrok navdušiti za letalstvo in različne poklice, ki jih ta panoga potrebuje.
Svoj ljubiteljski projekt so poimenovali ''The Great Paper Airplane Project''. Ogromno papirnato letalo, ki ga je skupaj zložila ekipa muzeja Pima, se imenuje Arturo's Desert Eagle, dolgo pa je 13,7 metra. Ogromno papirnato letalo lahko leti, vendar za to potrebuje pomoč helikopterja. Ekipa je za dvig papirnatega velikana sicer uporabila Sikorskyjev helikopter S58T.
Papirnato letalo je prvič poletelo 21. marca v puščavi Sonora v ameriški zvezni državi Arizona. Letalo so najprej privezali na helikopter in ga dvignili 823 metrov v zrak, takoj po spustu iz dvižne vrvi pa je letalo začelo jadrati. Faza jadranja je po poročanju ekipe trajala od sedem do 10 sekund, med tem časom pa naj bi letalo doseglo hitrost do 160 kilometrov na uro.
Seveda pa si lahko mislite, da spust (oziroma bolje rečeno padec) in pristanek nista bila najbolj nežna. Samo letalo je sicer izdelano iz precej trdnega kartona, a kljub temu padca in pristanka pri tako velikih hitrostih najverjetneje ni ravno dobro prestalo. Spodnji video je eden izmed prvih, ki so ga avtorji projekta naložili na splet. V njem lahko vidimo le nekaj sekund poleta, ne vidimo pa spusta in stika s tlemi, ki sta zagotovo precej boleča. Oglejte si spodnji video poleta velikanskega papirnatega letala. Upamo pa, da bodo avtorji v prihodnosti na splet naložili tudi video usodnega pristanka letala.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

 

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400