Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Zanimivo

Ostrostrelci skozi čas

Moškisvet.com
13. 10. 2015 08.13
6

Visoko izurjeni strelci lahko svoje tarče zadenejo na izjemno veliki razdalji, poleg tega se ostrostrelci naučijo tudi umetnosti dobre kamuflaže in prikritega premikanja. Prav zato takšni vojaki na vsakem bojišču takoj zasejejo strah v srca nasprotnikov.

Preberite si o več o nekaj najboljših ostrostrelcih v zgodovini in o njihovih izjemnih strelih.

Thomas Plunkett
Irski vojak v britanski 95. brigadi, ki se je po celotni Evropi boril proti Francozom, Špancem in drugim evropskim velesilam v 19. stoletju. Med bitko pri kraju Cacabelos v Španiji leta 1809 je Plunkettov general Moore že naznanil umik, Thomas pa je na razdalji okoli 600 metrov ustrelil francoskega generala s svojo mušketo. Ker so bile puške v začetku 19. stol. izjemno nenatančne, Thomas pa ni hotel, da bi njegovi soborci mislili, da je imel samo srečo, je še enkrat ustrelil in zadel vojaka, ki je prihitel na pomoč padlemu generalu. Zares neverjeten dosežek, saj so se britanski vojaki v tistem času s svojimi nenatančnimi mušketami učili le streljanja v salvah na razdalji 50 metrov od tarče.

Narednik Grace
9. maja leta 1864 je južnjaškemu vojaku med ameriško državljansko vojno uspel za tiste čase neverjeten strel. Med bitko pri Spotsylvanii si je Grace za tarčo izbral priljubljenega severnjaškega generala Johna Sedgwicka in ga ubil z enim samim strelom na razdalji okoli 900 metrov. Že na začetku bitke so konfederacijski ostrostrelci prisilili severnjaške vojake v iskanje zaklona, Sedgwick pa se jim ni hotel pridružiti, saj sovražnikovi ostrostrelci na tej razdalji po njegovem ne bi zadeli niti slona. No, njegova zmota ga je drago stala, saj ga je Gracova krogla le nekaj sekunda zatem zadela v glavo. General John Sedgwick je bil najvišji severnjaški častnik, ki je umrl v vsej vojni.

Charles ‘Chuck’ Mawhinney
Charles je bil že kot mladenič navdušen lovec, leta 1967 pa se je pridružil ameriškim marincem. Boril se je med vietnamsko vojno, kjer s 103 zadetki še do danes drži rekord najboljšega ostrostrelca v celotnem korpusu. Boljši je celo od legendarnega Carlosa Hathcocka, o katerem je govora spodaj. V samo 16 mesecih v Vietnamu je uradno ubil 103 sovražnikove vojake, zadel pa naj bi jih še 216, česar pa zaradi prevelike nevarnosti niso mogli potrditi. Prav neverjetno, a Charles po vrnitvi domov o svojem dosežku ni rekel niti besedice, pa tudi sam se ni zavedal, da je najboljši ostrostrelec v korpusu. Šele v začetku 90-ih let prejšnjega stoletja je nek marinec napisal knjigo o ostrostrelcih v Vietnamu in Chuck je čez noč postal slaven. Običajno je Chuck na sovražnike streljal z razdalje med 300 in 700 metri, večkrat pa je zadel tudi tarče oddaljene več kot 900 metrov.

Craig Harrison
Britanski poročnik Craig Harrison trenutno drži rekord najdaljšega potrjenega strela na svetu. Novembra leta 2009 je Craig v Afganistanu v provinci Helmand s puško L115A3 zadel dva talibanska upornika na razdalji neverjetnih 2.475 metrov (45 metrov več kot prejšnji rekord). V intervjuju za televizijo BBC je Harrison izjavil, da sta skupaj z opazovalcem potrebovala kar devet strelov, da sta pravilno ocenila razdaljo, naslednja dva strela pa sta bila smrtonosna.

Vasilij Zajcev
Po zaslugi filma Sovražnik pred vrati je Zajcev verjetno najbolj znani ostrostrelec v zgodovini. Seveda je film marsikaj tudi dodal (med drugim nemškega ostrostrelca), a prvotna zgodba o izjemnem ruskem ostrostrelcu je povsem resnična. Zajcev je rasel na Uralskem gorovju, njegov priimek pa pomeni 'zajec.' Pred bitko v Stalingradu je služil v mornarici, ko pa je slišal za krvavo bitko v Stalingradu se je prostovoljno javil za obrambo mesta. Dodelili so ga 1047. regimentu, kjer se je kmalu izkazal s svojimi izjemnimi strelskimi sposobnostmi. V okolici tovarne Metiz je vodil tudi svojo lastno ostrostrelsko šolo (kadeti so se imenovali 'zaichata' ali majhni zajčki), ki je pomenila tudi začetek ostrostrelcev v 62. ruski vojski. Zajcev je med oktobrom leta 1942 in januarjem leta 1943 ubil kar 242 ljudi, vsi njegovi ostrostrelci pa naj bi skupaj ubili več kot 3000 ljudi.

Lyudmila Pavlichenko
Junija leta 1941 je nacistična Nemčija napadla Sovjetsko zvezo, 24-letna Lyudmila Pavlichenko pa se je takoj prostovoljno javila v rusko vojsko. Dodelili so jo 25. pehotni diviziji, kjer je sčasoma postala ena izmed 2000-ih ruskih ostrostrelk. V boj se je prvič podala v Odesi, kjer je ubila kar 187 sovražnih vojakov, do maja leta 1942 pa dosegla že 257. zadetek. Skupno je do konca druge svetovne vojne ubila kar 309 sovražnih vojakov, od tega 36 ostrostrelcev.

Desetar Francis Pegahmagabow
Pegahmagabow je bil ostrostrelec v prvi svetovni vojni, izhajal pa je iz kanadskega indijanskega plemena Ojibwa. Dosegel je kar 378 zadetkov, temu številu pa je dodal še 300 zajetih sovražnikovih vojakov. Poleg izjemnih strelskih sposobnosti je med težkim obstreljevanjem prenašal pomembna sporočila, ter se med navzkrižnim ognjem odpravil po strelivo za svojo enoto. Kljub temu, da je bil po vrnitvi iz vojne povsem pozabljen, pa ga zgodovinarji uvrščajo med najboljše ostrostrelce prve svetovne vojne.

Adelbert F. Waldron
S 109-imi potrjenimi zadetki drži rekord najboljšega ameriškega ostrostrelca v zgodovini, odlikovala pa ga je predvsem izjemna natančnost. Polkovnik Michael Lee Lanning v knjigi o ostrostrelcih v Vietnamu pripoveduje, kako je skupaj z Waldronon in drugimi vojaki v čolnu plul po reki Mekong, ko jih je z razdalje okoli 900 metrov napadel sovražni ostrostrelec. Medtem ko so vsi ostali zmedeno iskali strelca, je Waldron mirno dvignil puško, poiskal strelca in ga ubil z enim samimi strelom.

Carlos Norman Hathcock
Hathcock se lahko pohvali z eno izmed najbolj impresivnih kartotek v marinskem korpusu. Med vietnamsko vojno je namreč dosegel kar 93 potrjenih ubojev, kar ga umešča med najboljše ameriške ostrostrelce vseh časov. Vietnamska vojska je na njegovo glavo razpisala kar 30.000 ameriških dolarjev nagrade. Kljub temu, da po številu zadetkov ni bil najboljši (ta čast pripada Waldronu v vojski in Charlesu Mawhinneyju v marinskem korpusu) pa je sprožil najslavnejši strel v zgodovini. Skupaj s svojim opazovalcem sta iskala sovražnega ostrostrelca, ki je že ubil več marincev, najverjetneje pa je iskal prav Carlosa. Ko sta ga končno našla, je Hathcock z izjemno velike razdalje sprožil neverjeten strel, pri katerem je krogla potovala skozi daljnogled sovražnega strelca, ga zadela v oko in v trenutku ubila. Carlos je ostrostrelca našel prav zaradi odseva sonca na njegovem daljnogledu, kar je bilo po njegovem mogoče le v primeru, da sta v trenutku strela oba moža merila drug v drugega, le da je on sprožil prvi.

Čeprav razdalje niso nikoli izmerili, pa bi bilo zaradi dolgega leta krogle prav mogoče, da bi oba moža ubila drug drugega. Njegov vzdevek je bil 'belo pero,' ki ga je vedno nosil v svoji kapi. Brez njega je bil le enkrat, na samomorilski nalogi, za katero pa se je prostovoljno javil. Centimeter za centimetrom se je moral splaziti več kot kilometer daleč po sovražnikovem ozemlju, kar je trajalo štiri dni in tri noči. Končno je dosegel cilj, tam počakal na generala severno-vietnamske vojske in ga z enim samimi strelom ubil, nato pa se je, namesto da bi tekel, odplazil na varno.

Simo Häyhä
Finski ostrostrelec Simo Häyhä, znan tudi pod vzdevkom 'bela smrt' upravičeno velja za najsmrtonosnejšega moža vseh časov, saj je med rusko-finsko vojno med letoma 1939 in 1940 ubil kar 705 ljudi, kar je več kot katerikoli ostrostrelec v katerikoli vojni v zgodovini. Resda je 200 zadetkov dosegel s strojnico, a je vseh ostalih 505 ruskih vojakov ubil z navadno rusko puško mosin-nagant M28 brez strelskega daljnogleda. Preberite si neverjetno zgodbo o izjemnem finskem ostrostrelcu, ki so ga Rusi preganjali celo s topništvom.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 306