Moskisvet.com
Asteroid

Zanimivo

Ogromen asteroid leti proti Zemlji? Nasa: Molite

N.J.
22. 03. 2013 08.36
27

V ZDA je predsednik Odbora za znanost, vesolje in tehnologijo Lamar Smith organiziral zaslišanje vodje ameriških zračnih sil, generala Williama Sheltona, glede padca meteorita na Čeljabinsk, prisotni pa so se pogovarjali tudi o tem, kakšne so možnosti, da bi na Zemljo padel uničujoči meteorit ali asteroid, in kako bi lahko katastrofo preprečili.

15. februarja 2013 je na ozemlje Rusije, natančneje na Čeljabinsk, padel meteorit, ki je v premer meril približno 17 metrov. Sunki po udaru meteorita so poškodovali na tisoče oken in stavb, več kot 1500 ljudi pa je bilo ranjenih. Pozneje tistega dne je nepovezan asteroid, ki so ga sicer odkrili že lansko leto, "oplazil" Zemljo. Od našega planeta je bil oddaljen samo nekaj manj kot 28.000 km, kar pomeni, da se je Zemlji približal na manjšo razdaljo kakor komunikacijski sateliti.

Da bi razčistili, ali bi bilo mogoče padec meteorita preprečiti, je Lamar Smith, predsednik ameriškega Odbora za znanost vesolje in tehnologijo, organiziral zaslišanje in razpravo, da bi izvedel, kaj je bilo na tem področju storjenega in koliko denarja bi bilo treba vložiti v to, da bi najbolje zaščitili svoj planet. "Dogodka sta dokaz, da živimo v aktivnem sončnem sistemu in da okoli Zemlje letijo potencialno nevarni predmeti, zadnje čase presenetljivo pogosto," je na srečanju povedal teksaški demokrat Eddie Bernice Johnson. "Srečni smo lahko, da so bili pretekli dogodki zgolj zanimivo naključje, in ne katastrofa," je še dodal teksaški republikanec in predsednik odbora Lamar Smith. General William Shelton pa se je na zaslišanju ob očitkih, da je vojska vedela za meteorit, a ni ukrepala, zagovarjal, da so meteorit zaznali, in sicer z napravo za izsleditev izstrelkov balističnih raket, a na dan padca in nič prej.

Za odkrivanje meteoritov je odgovorna Nasa

"Nasa je odkrila in sledi 95 odstotkom največjih predmetov, ki letijo v bližini Zemlje. Gre za objekte, ki v premer merijo kilometer ali več. Asteroid takšne velikosti bi lahko uničil celotno civilizacijo na Zemlji," je povedal svetovalec Bele hiše za znanost John Holdren in dodal: "Vendar smo odkrili zgolj deset odstotkov od približno 10.000 potencialnih 'ubijalcev mest', torej asteroidov, ki v premer merijo okoli 50 metrov in bi lahko izbrisali cela mesta."

Toda "udarci iz vesolja" na Zemlji niso prav pogosti. Manjši asteroidi, torej tisti, ki v premeru merijo okoli 50 metrov, naj bi Zemljo zadeli približno enkrat na 1000 let. "Glede na informacije, ki jih imamo, nimamo dokazov o nobenem obstoju kakšnega asteroida, ki bi ogrozil populacijo," je še povedal Charles Bolden iz Nasinega centra. "Če bomo zanj izvedeli v treh tednih, pa molite."

Asteroid
Asteroid FOTO: NASA

Nasa razvija tehnologije, s katerimi bi lahko spremenila trajektorijo predmetov in asteroidov ter tako preprečila, da bi trčili z Zemljo. Vendar razvoj trenutno ne napreduje po načrtih, predvsem zaradi zmanjšanja sredstev. Da bi do uničujočega trka sploh prišlo, je izjemno majhna možnost, bi pa bile posledice, v primeru da bi se le zgodilo kaj takšnega, tako hude, da je vredno tveganje jemati resno, je še poudaril Holdren.

Zgodilo se je ...

Pred 66 milijoni let je na polotok Jukatan v Mehiki padel asteroid, ki naj bi v premer meril nekaj manj kot 10 kilometrov. Katastrofa naj bi povzročila izumrtje dinozavrov in tedanjega rastlinskega ter živalskega sveta na Zemlji na splošno. Asteroid, ki je prejšnji mesec pristal na ruskih tleh, je bil največji predmet, ki je vstopil v Zemljino atmosfero po letu 1908, ko je asteroid priletel na Sibirijo in uničil okoli 80 milijonov dreves na 2150 kvadratnih kilometrih ozemlja. 

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369