Moskisvet.com
največja žuželka na svetu - 2

Zanimivo

Oglejte si največjo žuželko na svetu!

S.R.
06. 12. 2011 08.51
7

Ogromna žival na sliki je čričku podobna kobilica iz rodu Deinacrida (red Orthoptera – kobilice). Gre za velikanko v tem rodu z latinskim imenom Deinacrida heteracantha (White, 1842). Največji primerki teh kobilic lahko tehtajo tudi do 70 gramov.

največja žuželka na svetu - 2
največja žuželka na svetu - 2 FOTO: Mark Moffett/Minden

Žuželko s tujko imenujemo tudi 'Little Barrier Island giant weta'. Ime je kobilica dobila po novozelandskem otoku Little Barrier, ki je sicer eden redkih krajev na Zemlji, kjer jo je še mogoče najti. V preteklosti je bila 'kobilica velikanka' sicer doma tudi na glavnih otokih Nove Zelandije, a so populacijo skoraj popolnoma uničile podgane, ki so jih tja pripeljali Evropejci. Kobilica na spodnji sliki pa ni samo največja 'weta', temveč kar največja žuželka, kar so jih kadar koli fotografirali. Na zgoraj omenjenem otoku Little Barrier jo je po dveh dneh iskanja našel in fotografiral priznani entomolog Mark Moffett. 53-letni Mark je neverjetno kobilico našel na drevesu, jo vzel v roko in ji ponudil korenček. Slednjega je žuželka jedla s takšnim veseljem, da je pozabila na to, da jo fotograf ima na dlani. Moffet je za medije kasneje povedal, da ''bi ji dovolili dokončati korenček, a glede na to, da gre za izjemno ogroženo vrsto niso hoteli tvegati slabe prebave.'' Po njegovih besedah je žuželka tehtala približno toliko kot tri miši, po fotografiranju pa jo je Moffet s kolegi hitro izpustili nazaj v naravo.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

 

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479