Moskisvet.com
Tiranozaver

Zanimivo

Odkrili velikanskega mesojedca

N.J.
03. 11. 2017 09.00
13

V središču Afrike so našli sledi domnevno prednika slovitega mesojedega dinozavra Tiranozavra Rexa. Znanstveniki trdijo, da je šlo za ogromnega teropoda, mesojedega dinozavra, ki je hodil po dveh nogah in naj bi bil prednik skupine dinozavrov, ki so jim kasneje pripadali tiranozavri in gigantozavri.

Najdeni odtisi nog na fosilnih ostankih so dolgi 57 centimetrov in široki 50 centimetrov ter kažejo na to, da je pred približno 200 milijoni let na predelu osrednje Afrike živel ogromni mesojedi dinozaver. Tedaj je bila večina plenilskih dinozavrov sicer srednje rasti.

Znanstveniki trdijo, gre za odtise stopal dinozavra vrste Kayentapus ambrokholohali, ki naj bi v dolžino meril okoli 9 metrov in njegovi boki naj bi segali okoli 3 metre visoko. Ostankov okostja sicer niso našli, dovolj zgovorni naj bi bili odtisi. Preostali mesojedi dinozavri naj bi bili visoki največ 5-7 metrov.

Kayentapus je živel v zgodnjem obdobju jure, takoj po obdobju izumrtja plenilskih plazilcev, ki so živeli v triasu, ko naj bi se dinozavri sicer prvič pojavili. Bil je veliko večji od vseh doslej znanih mesojedih dinozavrov, ki so živeli na območju današnje Afrike.

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!

»Naše odkritje potrjuje, da so teropodi postajali veliki v relativno zgodnji fazi razvoja, a očitno ne pred obdobjem, ki označuje prehod iz triasa v juro,« je pojasnil paleontolog Fabien Knoll iz britanske univerze Manchester. Ostankov skeleta dinozavra, ki bi bil tako velik in bi živel na južni polobli, na nekdanjem superkontinentu Gondvana, doslej niso našli. Obstajajo pa odtisi stopala z območja današnje Poljske, ki kažejo, da je teropod podobne velikosti živel na superkontinentu Lavrazija. Teropodi podobne velikosti, kot je zadnji najdeni, naj bi živeli še v obdobju okoli 30 milijonov let kasneje.Slavni T-Rex je živel med 85 in 65 milijoni let in je bil nekoliko večji od afriškega 'dedka'. Telo je imel dolgo približno 12 metrov.

Odtis so našli na predelu, ki je bil nekoč rečno dno. »Gre za prvi dokaz o obstoju izjemno velikega mesojedega dinozavra, ki je bival na področju, kjer so sicer prevladovali različni rastlinojedi dinozavri. Vsejedi in nekateri manjši plenilski dinozavri,« je razložila paleontologinja Lara Sciscio z univerze v Cape Townu v Južni Afriki. »Predstavljal je sam vrh prehrambene verige.« Rezultate odkritja, na katerega so naleteli v Kraljevini Lesoto, celinski državi na jugu Afrike, ki jo v celoti obdaja JAR, so objavili v publikaciji Plos One. 

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 313