Moskisvet.com
Mira Furlan

Zabava

Od priljubljene jugoslovanske igralke do ...

Ma.K.
01. 09. 2017 15.10
6

V začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja je ena takrat najbolj priljubljenih igalke bivše Jugoslavije Mira Furlan zaradi razmerja s Srbom dobila odpoved v domačem zagrebškem gledališču, prav tako ji je bilo odvzeto stanovanje, ki ga je podedovala po babici. Tako ji ni preostalo drugega, kot da srečo poišče na drugem koncu sveta, se odpove igralstvu in najde nove izzive.

Mira Furlan je veljala za eno najbolj priljubljenih igralk bivše Jugoslavije. Rodila se je v Zagrebu, a se je leta 1991 preselila v Združene države Amerike, kjer je začela povsem novo življenje.

A njeno pot do uspeha je tlakovala vrsta nesrečnih okoliščin. Mira s svojo materjo namreč ni imela ravno bleščečega odnosa. Velikokrat sta se prepirali in si skakali v lase. Ko je bilo samosvoji miri 16 let, so zdravniki mami diagnosticirali raka. Kmalu zatem je preminila. Za Miro je bil to kljub stalnemu prepiranju izredno hud udarec, saj se je počutila krivo. Materi je večkrat pisala pisma kesanja, v katerih jo je prosila, naj ji odpusti.

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!

Zaradi ljubezni ob službo in stanovanje

Leta 1986 je spoznala režiserja Gorana Gajića, s katerim sta si bila takoj naklonjena, hitro se je med njima rodila tudi ljubezen. Zaradi ljubezni je več let živela razpeta med Beogradom in Zagrebom, hrvaški mediji pa so jo v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja po zaostritvi odnosov med Hrvaško in Srbijo začeli obtoževati, da se je prodala Srbiji in objavljali članke, v katerih so jo označevali za izdajalko naroda.

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!

Zaradi teh hudih obtožb je morala Mira večkrat poiskati pomoč psihiatra in se tako znašla pod še večjim bremenom kritik javnosti. Ko je dobila odpoved v Hrvaškem narodnem gledališču, kjer je bila zaposlena, so ji oblasti odvzele tudi stanovanje, ki ga je podedovala po babici, vsak dan pa je dobivala tudi po 50 groženj s smrtjo – vse samo zato, ker je ljubila Srba.

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!

Selitev v ZDA

Mira in Goran sta se zato leta 1991 odselila v Beograd, kmalu zatem pa je padla odločitev, da skupno in predvsem bolj svetlo prihodnost poiščeta v Združenih državah Amerike. Pri tem jima je pomagala kolegica Milena Dravić, ki jima je dala svoje ameriške kontakte, da je bil začetek bivanja na novi celini vsaj za odtenek lažji. Z Goranom sta se poročila leta 1993, pet let pozneje pa ju je razveselil sin Marko Lav. Danes Mira ne razmišlja o tem, da bi se vrnila v rodne kraje, saj se, kot je večkrat poudarila, še vedno čuti pregnano in izdano.

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!

Da bi zaslužila za hrano in stanovanje, je Mira v Ameriki najprej delala kot natakarica, nato je postala prodajalka in pozneje prevajalka, uspehi so začeli prihajati tudi v igralski sferi. Čeprav se je v Združenih državah njena kariera po začetnih težavah začela ponovno vzpenjati, pa je nekoč velika zvezda jugoslovanskega filma pred nedavnim dejala, da se je v Ameriki zelo težko uspešno ukvarjati z igralstvom, saj tam igralke ponižujejo in jih obravnavajo kot goveda, zato ljudem, ki jih ima rada, nikoli ne bi svetovala, naj postanejo igralke in igralci.

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 328