Moskisvet.com
Amelia Dyer - 3

Zanimivo

Obraz zla: Najhujša serijska morilka vseh časov?

N.J.
13. 01. 2015 08.40
10

Večina verjetno misli, da je najhujši serijski morilec, ki je kadarkoli moril na evropskih tleh, Jack Razparač, ki velja sicer za najhujšega morilca na britanskih tleh. A v istem obdobju je smrt sejala še ena serijska morilka, Amelia Dyer. In njeni umori so bili resnično ostudni.

Amelia Dyer - 1
Amelia Dyer - 1 FOTO:

Amelia Dyer se je rodila leta 1837 in se je v zgodovino neslavno vpisala kot ena najbolj okrutnih žensk - morilk na svetu. V času viktorijanske Anglije je morila dojenčke, ki so ji bili zaupani v varstvo. Med leti 1860 in 1896, ko so jo obsodili za en umor in jo obesili, naj bi umorila okoli 400 otrok.

Izkoriščala šibkost mladih mater

Najpogosteje naj bi prepričala neporočene in revne mlade matere, naj ji v zameno za denar zaupajo otroka v varstvo. Obljubila je boljše življenje za otroka, namesto tega pa jih s krojaškim metrom zadavila in odvrgla v Temzo.

Njena prva 'tovarna za ubijanje' naj bi bilo zavetišče za neporočene nosečnice v Bristolu, Izkoriščala je nesrečo revnih mater, ki so ji zaupale in za nekaj denarja puščale otroke v varstvo. Nekatere so jo celo prosile, da novorojenčke zaduši, ker viktorijanski mrliški ogledniki niso zmogli ločevati med zadušitvijo in mrtvorojenostjo. To je bilo v 60-ih letih.

Amelia Dyer - 2
Amelia Dyer - 2 FOTO:

Naslednje desetletje je Dyerjeva vodila agencijo, ki naj bi skrbela za razporejanje otrok v družine. Dojenčke je omamljala z močnimi opijati, z laundanum, da bi bili tiho, hkrati je ta opijat tudi zaviral apetit, tako da je dojenčke pustila počasi umreti od lakote. Dyerjevo so pri tem zasačili in jo aretirali. Obsojena zaradi zanemarjanja novorojenčkov, je le 6 mesecev je preživela za zapahi.

Nov pohod ...

o so jo izpustili iz zapora, se je znova podala na morilski pohod. Lotila se je dela v Readingu, v Londonu. Objavljala je oglase fiktivnih parov, ki naj bi želeli posvojiti otroka, nanje pa so se odzvale številne neporočene in samske matere. Tokrat ni več morila počasi. Otroke je takoj zadavila in vrgla v reko. Po tem, ko je odvrgla trupelce, zavito v papir, na katerem je bil zapisan njen naslov, trupelce pa so našli, ko ga je naplavilo na breg, so jo aretirali. Preiskali so reko in kmalu našli še 5 trupelc. Ko je nato število naraslo na okoli 50, je dejala, da bodo njene žrtve prepoznali po trakcu okoli vratu.

Hiša groze

Policisti so preiskali njeno hišo in jo opisali kot hišo groze, v kateri je smrdelo po gnilem mesu, predvsem iz shrambe in izpod postelje, po vsej hiši pa naj bi bila nametana oblačila za novorojenčke in dojenčke.

Amelio Dyer so spoznali za krivo in jo leta 1896 obesili v zaporu Newgate v Londonu. Novinarji so jo označili za Angela smrti, nekateri so jo imenovali celo 'stvarnik angelov'.

Zaradi nje so v Angliji celo spremenili del zakonodajo o izpustu obsojencev, da se tovrstni zločini ne bi mogli ponoviti.Ker je morila v času Jacka Razparača, so nekateri celo trdili, da je Jack pravzaprav ona.

Amelia Dyer - 3
Amelia Dyer - 3 FOTO:


 

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369