Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Zanimivo

Nova polomija iz Severne Koreje

M.Č.
28. 10. 2013 14.05
29

V propagandne namene v Severni Koreji velikokrat poprimejo za orodja za računalniško obdelavo fotografij. Tudi fotografija, ki so jo objavili pred nekaj dnevi, naj bi bila ponaredek ali vsaj v taki meri 'obdelana' da več ni verodostojna. Prikazuje Kim Jong Una na gradbišču nove pediatrične bolnišnice, ki se pogovarja z neznanimi uradniki. Strokovnjaki za obdelavo fotografij so se oglasili nemudoma po njeni objavi in na posnetku našli številne nepravilnosti.

V preteklosti je prišlo iz Severne Koreje že veliko fotografij, ki so bile tako intenzivno in nespretno obdelane s fotošopom, da več niso bile verodostojne. Objavili so recimo fotografije, na katerih so preprosto 'namnožili' svoje vojaške vire ali vanje dodali neobstoječe orožje in pretiravali do te mere, da so jih nekatere tiskovne agencije nemudoma zavrnile. Tokrat naj bi znova uporabili tak trik, čeprav se marsikdo sprašuje, čemu.

Na fotografiji, ki jo je severnokorejska tiskovna agencija objavila 9. oktobra, je Kim Jong Un na gradbišču pediatrične bolnice v mestu Pjongjang in se pogovarja z uradniki. Nemudoma po objavi so se oglasili strokovnjaki, ki pravijo, da je fotografija neresnična ali vsaj zelo močno prirejena. Najglasneje je svoje kritike izrazil avtor na eni od priljubljenih spletnih strani Brian Ashcroft. »Lahko nekdo pomaga vladi Severne Koreje? Ministri so v svoji propagandi s Fotošopom nesposobni,« je povedal strokovnjak.

Tisti, ki se spoznajo na računalniško obdelavo fotografij, so našli številne napake, predvsem pravijo, da so zelo slabo poustvarjene sence rok oseb na fotografiji. Prav tako trdijo, da je videti, kot da so bile nekatere osebe preprosto izrezane iz drugih posnetkov, saj je ob pogledu na njihova stopala videti, kot da lebdijo. Spet drugi pravijo, da gre le za neprimerno uporabo bliskavice fotoaparata. Kateremu mnenju se pridružujete vi?
 

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400