Moskisvet.com
Islandija - 2

Zanimivo

Nov podvig Kostelića, ob njem pa Slovenec

N.J.
05. 04. 2016 13.00
1

Hrvaški smučar Ivica Kostelić se je skupaj v družbi Slovenca Mihe Podgornika in Islandca Thorsteinna Jakobssona lotil izjemnega podviga. Trojica se je odpravila na polarno odpravo Transislandija 2016, v sklopu katere nameravajo peš oziroma na tekaških smučeh prečkati Islandijo.

Islandija - 2
Islandija - 2 FOTO: Facebook
Zakaj se je Ivica Kostelić odločil, da bo v družbi Slovenca prečkal Islandijo?

SVET na Kanalu A ob 18h!
Kar 750 kilometrov dolga pot v težavnih razmerah jih čaka, Islandijo, sicer deželo Kostelićeve soproge Elin, pa bodo prečkali na t. i. backcountry tekaških smučeh. Kjer premagovanje poti s smučmi ne bo mogoče, bodo pešačili. Nikogar nimajo s seboj, da bi zanje vlekel tovor – vlečejo ga s sanmi.

Tamkajšnje vremenske razmere so sicer daleč od idealnih in temperature so nizke. Vseeno pa trojica pogumno spi v šotorih in zdaj že peti dan uspešno premaguje ovire.

Njihovo popotovanje se je pričelo v kraju Akureyri, do Reykjavika pa naj bi potovali mesec dni. Prečkati bodo morali okoli 100 rek, območje strjene lave, precejšnjo oviro pa predstavlja tudi nepredvidljivo vreme: nizke temperature, izjemno močan veter, dež, sneg ... Kar se hrane tiče, jo imajo spakirano s seboj in jo vlečejo s sanmi. Samo Podgornik naj bi imel s seboj okoli 30 kg hrane, razdeljene na manjše pakete za vsak obrok vsakega dne, skupno pa ima s seboj približno 75 kg tovora, je pojasnil za slovenske medije.

Islandija - 1
Islandija - 1 FOTO: Facebook

Miha Podgornik je sicer znan slovenski trener, ki dela kot pomočnik trenerja slovenskih biatloncev, je športnik in pustolovec z izjemno vzdržljivostjo. Njegov oče Rajko je na tekaških smučeh kar štirikrat poskušal priti do Aljaske, Miha pa je eden tistih redkih vzdržljivih športnikov, ki jim je uspelo preteči legendarni, kar 264 kilometrov dolgi Špartatlon. Tudi Jungle maraton je za njim.

Dogajanje redno fotografirajo in snemajo, njihovi zgodbi pa je mogoče slediti tudi preko družbenih omrežij - Facebooka Ivice in Mihe. V enem zadnjih zapisov na Facebooku je Miha zaupal, da so v 10 urah opravili kar 32 km dolgo pot in da je trenutna temperatura zraka -6 stopinj Celzija. »Presenetile so nas prijetne vremenske razmere med današnjim potovanjem – brezvetrje in sonce, da, tudi to se kdaj zgodi na Islandiji. Uživali smo, še posebno v popolni tišini.« Kot je še dodal, njihovo napredovanje občasno prekine prelomljena snežna odeja, prejeli so še zadnjo oskrbo, zdaj pa se podajajo na področje Highlands, kjer bodo pot nadaljevali popolnoma sami in brez tuje oskrbe. Napredek Ivice Kostelića lahko spremljate tudi TUKAJ.

 

 

Life is full of magic! Thank you... #northernlight #TRANSICELAND2016 #nofilter

Objavil/a Miha Podgornik dne 2. april 2016
 

Napredujeva. Počasi in ziher. Danes sva večino časa težki tovor morala nositi na hrbtu. Islandija iz dneva v dan preseneča s svojo pestrostjo. Pozdrave iz mrzlega sotora :) #TRANSICELAND2016

Objavil/a Miha Podgornik dne 3. april 2016

 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 470