Moskisvet.com
Facebook in denar

Zanimivo

Ni Facebook profila? Ni kredita!

M.K.
05. 11. 2014 08.22
7

Profil na družbenem omrežju veliko pove o uporabniku. Banke prihodnosti bi se tako za odobritve kreditov lahko odločale na podlagi vsebine na teh uporabniških računih, je prepričan strokovnjak za finančne tehnologije Gi Fernando. A to naj še ne bi bilo vse ...

Banke bi lahko v bližnji prihodnosti od prosilcev za posojilo zahtevale dostop do profilov na družbenih omrežjih, da bi preverile, ali so njihove objave neoporečne in ali imajo stabilno mrežo prijateljev.
Banke bi lahko v bližnji prihodnosti od prosilcev za posojilo zahtevale dostop do profilov na družbenih omrežjih, da bi preverile, ali so njihove objave neoporečne in ali imajo stabilno mrežo prijateljev. FOTO: Profimedia
Bo kmalu vaš profil na družbenih omrežjih odločal o tem, ali vam bodo na banki odobrili kredit ali ne? Ta scenarij je po besedah strokovnjaka za finančne tehnologije Gija Fernanda precej verjeten. Banke bi namreč lahko v bližnji prihodnosti od prosilcev za posojilo zahtevale dostop do profilov na družbenih omrežjih, da bi preverile, ali so njihove objave neoporečne in ali imajo stabilno mrežo prijateljev. To bi bil za finančne institucije namreč lahko eden izmed segmentov ocene kreditnega tveganja. Tisti, ki ima kredibilne virtualne prijatelje, naj bi bil tudi veliko bolj odgovoren in bi se imel na koga obrniti v primeru, da se znajde v finančnih težavah in ne bi mogel več sam odplačevati obveznosti.

Tehnološki napredek pa bo po napovedih Fernanda banke prisilil tudi, da se bodo močneje prilagajale posameznikom.
Tehnološki napredek pa bo po napovedih Fernanda banke prisilil tudi, da se bodo močneje prilagajale posameznikom. FOTO: Profimedia

Spremembe bi vplivale tudi na socialno interakcijo

»Posameznik svojo osebnost definira tudi na podlagi virtualnih stikov,« je prepričan Fernando. »S tem, ko stranke bankam ponudijo nekaj več informacij iz zasebnega življenja, bi si v primeru urejenega življenjskega sloga lahko precej povečale možnosti za odobritev želenega kredita in nekaterih ugodnosti.« Tistih, ki niso prisotni na družbenih omrežjih, je vse manj in to lahko ključno vpliva na nekatere segmente življenja. »Stranka, ki nima profila na katerem izmed družbenih omrežij, bo v prihodnje lahko pri prošnji za kredi v slabšem položaju,« je prepričan Fernando, ki obenem opozarja, da bo zavedanje, da lahko prisotnost na spletu vpliva na odobritev kredita, spremenila tudi samo socialno interakcijo. Ljudje se bodo namreč načrtno povezovali s kredibilnimi virtualnimi stranmi in prijatelji ter s tem ustvarjali lažno sliko življenjskega sloga.

Tehnologija spreminja svet

Tehnološki napredek pa bo po napovedih Fernanda banke prisilil tudi, da se bodo močneje prilagajale posameznikom. Tako naj bi obstajale veliko možnosti, da bodo banke kreditne kartice kmalu zamenjale z aplikacijami na pametnih napravah. »Apple z aplikacijo EasyPay že tlakuje temelje takemu sistemu plačevanja. Uporabniki s svojim telefonom enostavno skenirajo črtno kodo izdelka, ki ga želijo kupiti in že čez nekaj sekund je njihov,« pojasnjuje strokovnjak za finančne tehnologije, a dodaja, da bo sistem plačevanja precej bolj verjetno šel v smeri prepoznavanje kupca na podlagi biometričnih podatkov, kot so skeniranje šarenice ali prstni odtis. Ti metodi naj bi bili namreč veliko bolj zanesljivi v primeru izgube ali kraje pametne naprave. Nekaj, kar smo nekoč lahko videli samo v filmih, bo tako morda kmalu postala resničnost.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 414