Moskisvet.com
9/11

Skrivnosti

Neverjetne, a resnične 9/11 zgodbe

U.K.
10. 09. 2018 15.21
18

Napad 11. septembra je bil eden najhujših terorističnih napadov v zgodovini človeštva. In tekom grozljivih dogodkov (ter po njih) so se odvile tudi nekatere druge neverjetne zgodbe. 

Tekom terorističnega napada leta 2001 je umrlo preko 3.000 ljudi. 19 mož povezanih z Al Kaido je ugrabilo štiri ameriška potniška letala. Dve sta strmoglavili v stolpnici World Trade Centra v New Yorku, tretje letalo je zadelo eno od kril Pentagona, Virginija, četrto letalo pa je strmoglavilo na polje v bližini Pittsburgha, predvidoma zaradi posredovanja potnikov. Obstajajo tudi teorije, da naj bi bilo letalo sestreljeno. Napad je za zmeraj zaznamoval svet in še danes čutimo posledice tega dejanja.

9/11
9/11 FOTO: Profimedia

Najden del letala

Pričakovali bi, da so odgovorne službe našle vse kar je povezano s terorističnim napadom, a očitno temu ni bilo tako. Seveda je potebno tudi priznati, da je po tem, ko sta se stolpa podrla, zavladal popoln kaos. Leta 2013 so namreč našli pristajalno kolo od enega od letal. Kolo se je nahajalo med dvema stavbama, približno tri ulice stran od stolpov. Naknadnja identifikacija je pokazala, da gre dejansko za del enega od letal, ki so ga tekom večmesečne preiskave nekako spregledali.  

9/11
9/11 FOTO: Profimedia

Denar, denar, denar

V nekaj dneh po napadu je ameriški urad za blagovne znamke prejel ogromno zahtev za lastništvo različnih oblik datuma 9. september z letnico 2001. To je predvsem za to, da bi to izjemno tragedijo lahko ovekovečili na majicah in drugih predmetih, ter jih prodajali za mastne denarce. To je urad presenetilo, saj ni zakona, ki bi preprečeval, da bi kdo natisnil datum na … pravzaprav kamorkoli. To je morda pomenilo, da je kdo verjetno želel tožiti in služiti tudi na takšen način. Urad za blagovne znamke jih je vse zavrnil saj datum ni intelektualna lastnina. 

9/11
9/11 FOTO: Profimedia

Limp Bizkit

V času napada je bil eden najbolj popularnih video spotov Rollin (Air Raid Vehicle) skupine Limp Bizkit. Tako radijske kot televizijske postaje so jo vrtele tako rekoč noč in dan. Nato pa je prišlo do napada in zaradi videa (ki sicer nima nič s terorizmom, je pa bil posnet na vrhu enega od porušenih stolpov) so video v ZDA v glavnem umaknili iz programa.  

9/11
9/11 FOTO: Profimedia

Ladja

Pod ruševinami dvojčkov so arheologi našli ostanke lesa in kasneje so ugotovili, da je bila tam zakopana nizozemska ladja iz 18. stoletja. Ladjo so uporabljali za prevoz potnikov po reki Hudson, nato pa so jo okoli leta 1790 vrgli na področje dvojčkov, ko so hoteli povezati otok in reko Hudson z umetnim nasipom.   

Prvi dan službe

11. septembra 2001 je prvič šel v službo (kot operater ameriškega zračnega prostora) Ben Sliney. Seveda ni vedel, da se bo njegova služba že prvi dan sprevrgla v pravo nočno moro. V prvem trenutku nihče ni vedel koliko letal je bilo ugrabljenih in kaj teroristi sploh želijo. Vedeli so samo, da gre za koordiniran napad na ZDA. Sliney je takoj poslal sporočilo šefom, da želi prizemljiti vsa letala, ki so še bila na tleh, a se mu niso odzvali, zato je to storil na lastno pest. Sliney je s tem storil nekaj kar se v zgodovini ZDA še ni zgodilo. V zraku je bilo takrat okoli 4.500 letal in razen štirih so vsa pristala brez težav. Sliney jih je kasneje slišal, da bi moral zračni prostor zapreti že prej. 

9/11 je zagotovo ena največjih tragedij v zgodovini človeštva in čeprav je bil svet že pred napadom v številnih konfliktih, pa bi lahko trdili, da od takrat poteka tiha tretja svetovna vojna, ki grozi, da se bo vsak čas razplamtela v vsesplošno uničenje. Seveda pa lahko še zmeraj upamo, da bo prevladala zdrava pamet.

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 470