Moskisvet.com
Apollo 11 - pristanek na Luni

Zanimivo

Po 40 letih razvozlali uganko!

N.J.
09. 02. 2015 11.07
45

Neil Armstrong je imel skrivno torbo, v kateri je skrival spominke, ki jih je nabral med prvim poletom na Luno, poročajo tuji mediji. Predmeti naj bi ostali v vesolju, a njegova vdova jih je našla – v omari!

Torba s predmeti naj bi po prvotnih načrtih ostala v vesolju, a jo je Armstrong dolga leta skrival kar v svoji omari.

Carol Armstrong je, po tem ko je njen mož Neil Armstrong, prvi človek, ki je stopil na Luno, leta 2012 umrl, v omari v njuni hiši v Ohiu našla torbo. V t. i. McDivttt torbi so bili shranjeni predmeti z Apolla 11, kot recimo posebna kamera, s katero so posneli pristanek na Luni. Predmeti, ki so jih našli v torbi, bi morali ostati v vesolju, a jih je Armstrong shranil in skrivnost v sebi nosil vse do smrti.

Predmete je Carol Armstrong posodila muzeju Smithsonian National Air and Space Museum, kjer jih bodo razstavili poleg preostalih predmetov z leta Apollo 11.

Ne gre za ukradene predmete; astronavti menda pogosto shranijo nekaj predmetov iz kapsule, s katero potujejo, za spomin.

Prvi pristanek na Luni

Lani je svet praznoval 45. obletnico Apolla 11, prve vesoljske odprave s človeško posadko, ki je pristala na Luni, in pete po vrsti v Nasinem Programu Apollo. V sklopu odprave Apollo 11, katere start je bil 16. julija 1969, so v vesolje poleteli poveljnik odprave Neil Armstrong, pilot komandnega modula Michael Collins in pilot lunarnega modula Edwin Aldrin. V lunarni modul sta se vkrcala Armstrong in Aldrin, ki sta se ločila od matične ladje, v kateri je ostal Collins, in po 102 urah in 15 minutah od starta z Zemlje sta pristala na Luni. Prvi naj bi na Lunina tla stopil Armstrong, ki je tedaj izrekel znani stavek: »To je majhen korak za človeka, a velik skok za človeštvo.« Aldrin naj bi na Luno stopil 20 minut kasneje. Na Zemljo sta se po 8 dneh, 3 urah, 18 minutah in 35 sekundah potovanja vrnila 24. julija.

Zbirka fotografij z Apolla 11, ki jo bodo kmalu prodajali na dražbi, ima izklicno ceno 750.000 dolarjev (okoli 655.000 evrov). Vrednosti predmetov iz torbe zaenkrat ne omenjajo.

Skeptiki trdijo drugače ...

Nekateri dvomijo, da je bil Armstrong prvi na Luni, in trdijo, da naj bi bil to Aldrin. Vseeno so največje časti pripadle Armstrongu, ki je za dejanje prejel številne nagrade in priznanja. Edwin Buzz Aldrin se je tako v zgodovino vpisal kot drugi mož, ki je stopil na Luno. Nekateri dvomijo celo, da bi kdorkoli od njiju kdaj pristal na Luni. Trdijo, da gre za prevaro, in sicer naj bi bilo vse skupaj posneto na Zemlji, kamne pa naj bi za scenografijo prinesli iz puščave.

Neil Armstrong je umrl 25. avgusta 2012, manj kot mesec dni po operaciji srca in le 20 dni za tem, ko je upihnil 82. svečko.
 

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376