Moskisvet.com
140.000 tonski asteroid bi lahko zadel Zemljo

Zanimivo

NASA: Proti Zemlji leti orjaški asteroid

U.K.
06. 12. 2012 10.08
123

Zemlji se približuje asteroid 4179 Toutatis, ki meri v premeru kar 2,4 kilometra in ki ga številni že povezujejo z 'napovedano' apokalipso.

Vendar so pri NASI takoj poudarili, da asteroid ne ogroža Zemlje, kljub temu da gre za enega največjih asteroidov, ki potujejo v njeni bližini. 4179 se bo Zemlji približal naslednji teden, najbližje Zemlji pa bo 12. decembra. Takrat bo od nje oddaljen 6,9 milijona kilometrov. Takrat bo dovolj blizu, da ga bodo lahko opazovali tudi amaterski astronomi z navadnimi teleskopi.

Astronomi prihod asteroida željno pričakujejo, saj bodo lahko zdaj ugotovili iz česa je sestavljen. S tem pa bodo dobili še dodaten košček sestavljanke o tem, kakšno je bilo zgodnje vesolje.

Asteroid se Zemlji približa na vsaka štiri leta in do zdaj vemo, da se vrti kot neke vrste giroskop. Vendar gravitacijsko plimovanje spreminja njegovo vrtenje. Vsakič ko se Toutatis približa Zemlji ali soncu, gravitacija rahlo vpliva nanj in vrtenje se nekoliko spremeni. Ko so astronomi všteli gravitacijske vplive, so dobili sliko, kako je njegova masa razporejena. Ugotovili so, da ima asteroid približno obliko kikirikija. In to pomeni, da ima po vsej verjetnosti precej nenavadno notranjo strukturo. Ta je najverjetneje nastala s tem, ko je v asteroid trčil drug objekt.

Lahko pa, da gre pri asteroidu za YORP efekt, pri katerem bi vrtenje povzročila sončna svetloba. Ko fotoni zadevajo ob asteroid, se ta začne vrteti in to čedalje hitreje. Na koncu razpade na dva dela, ki se nato združita in začneta proces znova. Znanstveniki upajo, da bodo to teorijo naslednji teden potrdili.

Številni že povezujejo asteroid z napovedmi o prihajajoči apokalipsi, vendar če bo do nje res prišlo, 4179 ne bo imel z njo nobene zveze.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

 

KOMENTARJI (123)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 414