Moskisvet.com
Exxon Valdez - 6

Zanimivo

Največja nesreča na Aljaski

STA/N.J.
25. 03. 2014 09.17
2

Pred 25 leti je Aljasko doletela dotlej najhujša naftna nesreča v zgodovini ZDA. Na grebenu Bligh je nasedel tanker Exxon Valdez, iz katerega je izteklo 40.000 ton surove nafte. Škoda na obalnem pasu je bila izjemna in posledice je mogoče občutiti še danes.

Tanker s 163.000 tonami surove nafte na krovu je v mirnem morju nasedel malo po polnoči 24. marca 1989. Kapitan je spal, poveljstvo je prepustil slabo izkušenemu častniku.

Exxon Valdez - 8
Exxon Valdez - 8 FOTO: Profimedia

Izlitje nafte je onesnažilo 2400 kilometrov obale v občutljivem ekosistemu. Poginilo je približno četrt milijona morskih ptic in tisoče drugih živali, med njimi vidre, tjulnji in kiti. Pacifiški slanik je po tragediji popolnoma izginil. Strupene snovi še danes škodujejo morskim živalim in pticam. Posebej v usedlinah obalnega predela so še vedno prisotni ostanki nafte.

Veliko škodo je utrpelo tudi ribištvo in številni kraji ter družine so se znašli pred propadom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Naftni koncern Exxon je nesreča drago stala. Pravno spor glede vzrokov in posledic se je vlekel dolga leta in se končal pred desetimi leti. Exxon je moral za čiščenje, povračilo škode in kazen plačati več kot štiri milijarde evrov.

Po nesreči se je na prizadetem območje veliko spremenilo, je dejala predstavnica državljanskega gibanja, ki je nastalo po razlitju nafte, Lisa Matlock. V Zalivu princa Williama lahko sedaj plujejo le še določene vrste tankerjev, poleg tega jih mora spremljati več vlačilcev. Greben Bligh je označen s svarilno lučjo. Pripravljenih je tudi bistveno več ovir za zajezitev nafte, še piše dpa.

Do leta 2010 je bila nesreča na vrhu lestvice najhujših naftnih nesreč v ZDA. Na tem mestu jo je aprila tega leta nadomestila nesreča na naftni ploščadi Deepwater horizon. Po eksploziji na ploščadi v Mehiškem zalivu, v kateri je umrlo 11 ljudi, se je v morje v petih mesecih izlilo do 780 milijonov litrov nafte. Onesnažene je bilo več kot 1000 kilometrov obale, poginilo pa je več sto tisoč živali. Po ocenah naravovarstvenikov naj bi poginilo od 250 do 500 tisoč morskih ptic, od 2800 do 5000 morskih vider, 12 rečnih vider, 300 tjuljnjev, 22 ork in 259 orlov, kakšen davek pa je v živalskem svetu dejansko terjala nesreča, pa ne bomo nikoli zares vedeli. 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 470