Moskisvet.com
dron in orel - 2

Zanimivo

Najbolj nizkotehnološka rešitev visokotehnološke težave?

N.J.
02. 02. 2016 11.41
24

Nizozemska policija naj bi začela trenirati ptice, da bi onesposobljale drone, ki letijo brez dovoljenja.

dron in orel - 3
dron in orel - 3 FOTO:
Uporaba dronov je sicer zabavna, a te naprave povzročajo precej preglavic tako gasilcem kot enotam za nadzor zračnega prometa in policistom. Nizozemski policisti združujejo moči z Guards From Above, podjetjem iz Haaga, ki se ukvarja z dresuro ptic ujed, ki bi preprečevale dronom povzročanje škode. Drone naj bi tako v prihodnje 'klestili' kar orli.

Sjoerd Hoogendoorn iz podjetja Guard From Above je projekt opisal kot "nizkotehnološko rešitev za visokotehnološke težave". Skupaj z vodilnim v podjetju, Benom de Keijzerjem trenirata ujede, da izsledijo in onesposobijo brezpilotna letala. Hoogendoorn je v preteklosti delal v zasebnem podjetju za varovanje, Keijezer pa se že od prej ukvarja z dresuro ptic. 

Ptice so sicer že po naravi nastrojene proti dronom in se trudijo pred njimi pokazati strašne letalske sposobnosti, je razložil Geoff LeBaron iz neprofitne okoljevarstvene organizacije National Audubon Society. »Droni so večinoma veliki kakor ptice, tako da se manjše ptice velikokrat umaknejo, večje pa se upirajo, še posebej, če droni letijo okoli njihovih gnezd,« je razložil. LeBaron se sicer ukvarja s proučevanjem vedenja ptic, predvsem ujed. "Ptice roparice so pripravljene z zelo agresivno interakcijo braniti svoja gnezda pred drugimi ujedami." Droni pa po velikosti spominjajo na ujede in zato jih te ptice dojemajo kot sovražnike. Kot je še pojasnil, so v boju z dronom ptice bolj učinkovite.

dron in orel - 1
dron in orel - 1 FOTO:

"Kar se nam zdi zanimivo, je to, da ptice lahko onesposobijo drone, ne da bi jih pri tem rotorji poškodovali," je pojasnil LeBaron. "Udarijo ga po sredini. Imajo izjemen vid in dejansko vidijo rotorje, kako se premikajo, tako se jim izognejo. Ljudje vidimo rotorje kot 'zamazano' sliko," je dodal. Mi vidimo, kje se rotor vrti – kot nekakšen krog, polje, ne vidimo pa vsake 'lopatke' posebej, kot to lahko vidijo orli.

"Njihova tehnika napadanja je, da drugo ptico udarijo vedno v sredino hrbta in enako storijo pri dronu." Ptice, ki jih urijo pri Guard From Above, so sposobne ne le ustaviti dron, lahko ga tudi privedejo na tla.

Uporaba ptic ujed za onesposabljanje dronov je novost v boju proti UAV (unmanned aerial vehicles). Na Japonskem so razvili drone s posebnimi mrežami, s katerimi onesposabljajo tiste, ki letijo brez dovoljenj in predstavljajo nevarnost za letalski promet, ponekod pa se uničevanja dronov lotevajo z laserji.

 

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497