Moskisvet.com
Naprava, ki bo odkrila Marsovce - 4

Zanimivo

Na Marsu so našli skrivnostne krogle

U.K.
25. 09. 2012 08.19
21

Pri NASI so objavili fotografije nenavadnih kamnitih krogel. Fotografije pa je na Zemljo poslal 'stari' obiskovalec tega planeta.

Opportunity, ki so ga na Mars poslali leta 2004, je na Zemljo poslal fotografije nenavadnih krogel, ki naj bi jih bilo na tisoče in znanstveniki si sedaj razbijajo glave o tem kaj naj bi bile.

Na Marsu so našli skrivnostne krogle - 1
Na Marsu so našli skrivnostne krogle - 1 FOTO: NASA

Krogle se nahajajo na področju imenovanem Kirkwood in čeprav so na prvi pogled podobne tako imenovanim 'marsovskim borovnicam' (kroglaste tvorbe, bogate z železom), pa gre za drugačne tvorbe. Pri razbitih kroglah so odkrili nenavadne koncentrične kroge znotraj krogle.

„Kot kaže so na zunaj trdne in krhke, znotraj pa mehke,“ je dejal Steve Squyres, eden od raziskovalcev pri projektu in dodal, da imajo zanimivo geološko uganko.

Znanstveniki pri NASI naj bi imeli več različnih teorij, a nobena ni ravno dobra.

„Potrebno bo kar nekaj truda, da bomo razvozlali to uganko in najbolje je, če imamo čim bolj odprte glave in naj same kamnine povedo svojo zgodbo,“ je dejal Squyres.

Na Marsu so našli skrivnostne krogle - 2
Na Marsu so našli skrivnostne krogle - 2 FOTO: NASA

Rover Opportunity naj bi deloval le 90 dni, sedaj pa njegovo delovanje traja že več kot osem let in po navedbah NASE naj bi bil še zmeraj v odličnem 'zdravstvenem' stanju. Tako naj bi se kmalu odpravil na sosednje polje, kjer so prav tako opazili polje nenavadnih krogel. Medtem pa njegov mlajši 'bratranec' Curiosoty še zmeraj išče znake življenja na 'rdečem planetu'.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

 

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400