Moskisvet.com
Na luni so odkrili jezera - 2

Zanimivo

Na luni so odkrili jezera

U.K.
14. 06. 2012 11.37
2

Titan, največja luna, ki kroži okoli Saturna, naj bi imela jezera v bližini ekvatorja lune, kar je precej presenetilo znanstvenike, saj po fizikalnih zakonih ne bi smeli obstajati.

Že v preteklosti so astronomi zaznali jezera okoli polarnih regij, domnevali pa so, da je v bližini ekvatorja preprosto prevroče, da bi lahko nastala jezera.

Jezera na Titanu
Jezera na Titanu FOTO: Reuters

Jezera so najverjetneje sestavljena iz tekočega metana, a to ne pomeni, da se v njih ne bi moglo razviti življenje. Odkrili so jih tako, da so merili odboj sončne svetlobe, ki jo je opazovala sonda Cassini. Med drugimi so zaznali tudi hidrokarbonsko jezero, veliko okoli 2.400 kvadratnih kilometrov.

Titan je eno redkih nebesnih teles v našem osončju z gosto atmosfero. Sedaj vemo, da se metan v zraku razbija zaradi sončne svetlobe in pada na tla, kjer tvori jezera, verjetno pa je tudi pod površjem velik vir metana, ki polzi na površje.

Titan ob Saturnu
Titan ob Saturnu FOTO: Reuters

Nekateri znanstveniki so šli celo tako daleč, da napovedujejo prave oaze na površju Titana.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376