Moskisvet.com
video igrice

Zanimivo

Na Hrvaškem prva bolnišnica za zdravljenje zasvojenosti z računalniškimi igricami

STA/S.C.
14. 04. 2017 09.36
4

V zagrebški psihiatrični bolnišnici Sveti Ivan so odprli prvo dnevno bolnišnico za zdravljenje zasvojenosti z računalniškimi igricami in uporabo spleta. Ocenjujejo, da je na Hrvaškem približno 130.000 zasvojencev z internetom. Prvi dan so v bolnišnico sprejeli 15 oseb, ki jih bodo vključili v skupinska psihoterapevtska zdravljenja.

Hrvaški zdravniki ocenjujejo, da je največ zasvojencev z računalniškimi igricami in uporabo spleta starih med 20 in 30 let. Prvi dan so sprejeli tudi mlajše, ki so prišli v spremstvu staršev.

Zdravniki opozarjajo na številne zdravstvene težave, ki jih lahko povzročijo ure sedenja pred računalniki. Kot najpogostejše posledice navajajo prekomerno telesno težo, bolezni hrbtenice ter sindrom zapestnega kanala, za katerega je značilna izguba občutka dotika in padanje stvari iz rok zaradi utesnitve živca v zapestju.

Zdravnik Davor Bodor je za hrvaške medije dejal, da so se osebe, ki so jih že sprejeli, predvsem pritoževale, da zasvojenost uničuje njihovo običajno vsakdanje življenje in da zanemarjajo svoje dnevne šolske, delovne in druge obveznosti ter so v abstinenčni krizi, ko niso "on-line".

Dnevna bolnišnica za zasvojence z računalniškimi igricami in spletom je ločena od psihiatrične bolnišnice, da bi se izognili stigmi, saj se večina sramuje svojih težav in jih skrivajo, so še dodali v Zagrebu. Ob bolnišnici so uredili vrt.

Poleg skupinske terapije, ki je ocenjena kot najprimernejša, bodo imeli tudi individualno zdravljenje, po potrebi bodo predpisali tudi zdravila.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479