Moskisvet.com
Minerali kremenjaka skrivajo odgovore o bodočih potresih - 1

Zanimivo

Na dnu oceana ’raste’ super vulkan

A.M.
19. 02. 2013 08.22
11

Znanstveniki so na dnu Tihega oceana zaznali vrsto rastočih tvorb. Geotermalna aktivnost namiguje na ogromen vulkan, ki se prebuja iz globokega spanca.

Znanstveniki z univerze v ameriškem Utahu so tri kilometre pod gladino Tihega oceana v bližini Nove Zelandije opazili vrsto geoloških tvorb, ki rastejo iz morskega dna. Na podlagi raziskav so ugotovili, da prihaja na stičišču dveh globokomorskih plošč do napetosti. Te so povzročile gubo na zemeljski skorji v velikosti zvezne države Floride. Tvorba naj bi bila napolnjena z delno staljenimi kamninami.

Če orjaški mehur zaradi vedno večjega tlaka poči, se človeštvu ne piše nič dobrega. Mogoča sta dva scenarija. Pred 640.000 leti je v naravnem rezervatu Yellowstone eksplodiral vulkanski "dimnik" in v zrak poslal 1000 kubičnih kilometrov kamenja in prahu. Eksplozija je bila 1000-krat močnejša od običajnega vulkana in je Severno Ameriko prekrila s pepelom in povzročila manjšo ledeno dobo. Druga nevarnost pa je bazaltni izbruh, pri katerem lava nepretrgoma izteka na površje tudi več tisoč let, kar lahko vpliva na podnebne razmere in ekosistem.

Za zdaj je preplah še odveč – po ocenah strokovnjakov bo globokomorski vulkanski dimnik rasel še nadaljnjih od 100 do 200 milijonov let. Veliko časa, da se človeštvo domisli kakšne bistroumne rešitve, in še več časa, da nas pokonča kakšna druga epska nadloga.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!
 

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369