Moskisvet.com
Apollo 11 Saturn V

Zanimivo

Morje vrnilo ostanke prve človeške odprave na Luno

A.M.
25. 03. 2013 08.30
12

Na dnu Atlantskega oceana so našli ostanke prve človeške odprave, ki se je odpravila na Luno. Apollov Saturn se vrača domov.

Jeff Bezos, ekscentrični milijonar, ki je ustanovil podjetje Amazon, se v prostem času ukvarja s pustolovskimi odpravami. S svojim podjetjem ’Bezos Expeditions’ je v preteklih tednih iskal in reševal relikvije ameriško-ruske tekme za Luno.

Po treh tednih iskanja ostankov pogonskih raket se je ekipa vrnila s spektakularnim izplenom. Iz skoraj petih kilometrov globine so izvlekli ostanke legendarne Nasine odprave Apollo 11, ki je na Zemljin naravni satelit ponesla prvo človeško posadko. Bezosova odprava je na dnu Atlantika naletela na zverižene ostanke prvostopenjskih raketnih motorjev F-1. Ti so 16. julija 1969 z višine 61 kilometrov in s hitrostjo 8000 km/h treščili v ocean. Šestmetrski motorji še danes predstavljajo izjemen tehnološki dosežek, saj je sleherni od njih z izgorevanjem tekočega kisika in kerozina zagotavljal kar 23 milijonov kilovatov moči! Pet takšnih motorjev je tvorilo prvo stopnjo nosilne rakete Saturn V, ki je v vesolje ponesla Neila Armstronga, Michaela Collinsa in Edwina Aldrina in v vesoljski tekmi porazila rusko velesilo.

Bezosova odprava je vesoljske ’ostanke’ našla in dvignila z morskega dna s pomočjo robotskih podmornic. Luč sveta so spet ugledali glavni sestavni deli dveh motorjev, ki so se presenetljivo dobro ohranili. Pri identifikaciji sestavnih delov je pomagala Nasa, najdbo pa so že predali strokovnjakom, ki jih bodo ustrezno identificirali in restavrirali. Dele motorjev bodo postavili na ogled v navdih vsem mladim generacijam in v poklon vsem pionirjem, ki so se drzno podali tja, kamor človek še ni stopil.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376