Moskisvet.com
Perzeidi - 8

Zanimivo

Meteorski dež bo lepšal noč

N.J.
01. 08. 2017 08.02
0

Če načrtujete romantičen večer, lahko za poseben čar izkoristite naravo. Vsi, ki ponoči radi zrete v nebo, boste namreč lahko uživali v meteorskem dežju.

Perzeidi v Avstriji
Perzeidi v Avstriji FOTO: Reuters

Meteorski dež Perzeidov je mogoče opazovati vsako leto avgusta, ko Zemlja na svoji poti okoli sonca prečka oblak delcev, ki jih za seboj pušča komet Swift-Tuttle s premerom okoli 27 km, ki še vedno potuje okoli Sonca. Roj Perzeidov, nekateri jim pravijo tudi solze sv. Lovrenca, je letos aktiven od 17. julija do 24. avgusta 2017. Njegov vrhunec je zelo širok, zato jih lahko opazujemo več noči zaporedoma, maksimum z največjim številom vidnih meteorjev pa lahko pričakujemo v noči iz 12. na 13. avgust 2017. Po tej noči začne število meterojev hitro upadati. Vrhunec bo letos sicer malo slabše vidljiv, saj bo 7. avgusta polna luna in bo nekaj dni kasneje še močno svetila. Najstarejši podatki o dežju Perzeidov sicer prihajajo s Kitajske, kjer naj bi jih opazili že pred okoli 2.000 leti.

Zato pa se toliko bolj splača izkoristiti prav te dni za ogled meteorjev iz drugega meteorskega roja, Južnih Delta Akvaridov. Ti so aktivni od 12. julija do 23. avgusta in dosegajo vrhunec prav te dni. Ker nebo osvetljuje ponoči le prvi lunin krajec, je noč razmeroma temna in pričakuje se lahko med 10 in 20 utrinkov na uro. Gre sicer za precej manjšo intenzivnost, kot je običajna za Perzeide (tudi več kot 100 utrinkov na uro). A se oba roja trenutno prekrivata in je verjetnost, da boste videli utrinek, toliko večja. Delta Akvaridi in Perzeidi sicer prihajajo z različnih strani neba.

Perzeidi - 9
Perzeidi - 9 FOTO: AP
Kot pravijo astronomi, bodo najbolje vidni utrinki na južni polobli, a tudi na severni jih je mogoče opazovati – in opaziti. Meteorski dež Južnih Delta Akvaridov je sicer ena ugank, s katerimi se ukvarjajo astronomi. Od leta 1870 vsako leto 'pada' na Zemljo, a ne gre za povsem določljiv oblak. Predpostavljajo, da gre za ostanke kometa 96P Macholz.

Za večne romantike

Če nameravati gledati utrinke, potem pojdite nekam, kjer je svetlobna onesnaženost najmanjša, torej čim bolj stran od mest in naselij.

Če opazite kakšen utrinek, si ne pozabite nečesa zaželeti. Velja namreč, da utrinki uresničujejo želje. To verovanje naj bi izhajalo še iz časa Ptolemeja, grško-egipčanskega astronoma, astrologa in matematika, ki je verjel, da so ob utrinkih bogovi pogledali na Zemljo in odgovorili na želje.

Perzeidi - 6
Perzeidi - 6 FOTO: AP

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 306